Tisdag 22 Jun
Stockholm

Fritiof Ajvide: Veronica Palm, varför ta bort kvinnors rättighet att göra porr?

Fritioj Ajvide är tveksam till Veronica Palms syn på porr
1 av 3
Fritioj Ajvide är tveksam till Veronica Palms syn på porr. Foto: Privat/TT
Veronica Palm
2 av 3
Veronica Palm. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX/TT
Fritioj Ajvide
3 av 3
Fritioj Ajvide. Foto: Privat

"Porren är en arena där kvinnor äger sin sexualitet, kan njuta av den och till och med ha den som sin försörjning."

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Fritiof Ajvide är fristående debattör.

Följ honom på Twitter: @FAjvide och på Facebook.

Porren är en symbol för kvinnors frihet

Veronica Palm skriver i Dagens Arena den femte februari 2017 att porr är skadlig för människors syn på sex. Hon hävdar utan källhänvisning att 88 procent av all porr på internet är våldsam mot kvinnor. Jag har undersökt frågan, och utan hennes hjälp funnit den studie Veronica Palm syftar på (Dines, 2010).

Att som Veronica Palm gör handplocka den studie som ligger mest i linje med ens egen åsikt är synnerligen ohederligt, dessutom är studien inte ens särskilt relevant för frågan som diskuteras, då all form av dominansporr klassificeras som våldsporr i studien. Detta är naturligtvis felaktigt eftersom många människor, kvinnor som män, efterfrågar dominans i sovrummet med samtycke som grund.

Jag har funnit en studie som tar hänsyn till dominansporr i sina resultat och ligger nära Veronica Palms studie i tid. Gissa hur hög andelen våldsporr blev i den studien? 2% Till skillnad från Veronica Palm vill jag inte dra några förhastade slutsatser utifrån en enskild undersökning, men det är tydligt att det Veronica Palm beskriver som ett massivt problem inte behöver vara särskilt massivt alls, när spannet ligger någonstans mellan 2% och 88%.

Veronica Palm jämför porren med begränsning av aborträtten och till och med kvinnomisshandel. Ska jag vara helt ärlig har jag svårt att se likheten mellan att dö i en illegal abort eller leva i ständig skräck för att bli slagen med att det finns filmer på folk som har sex på internet. För mig är det väldigt olika saker.

Det finns absolut problem med hur kvinnor behandlas sexuellt, därom råder inga tvivel. Problemet ligger dock inte i porren, problemet ligger i att vissa män fortfarande inte kan respektera ett nej. Detta problem är lika stort vare sig det sker i en park på kvällen, på en hemmafest eller framför en kamera. Som sex överlag så sker porren i regel genom samtycke. När den inte gör det ska den inte kallas porr, utan våldtäkt, precis som det gör idag.

I historien har kvinnors sexualitet alltid kunnat komma under attack. De kallas för horor när de har sex och pryda när de avstår. De beskylls själva för våldtäkter när de har för avslöjande kläder men ska samtidigt inte se tråkiga ut. Porren är en arena där kvinnor äger sin sexualitet, kan njuta av den och till och med ha den som sin försörjning.

Att försvara kvinnors rätt att göra vad de vill med sina kroppar innebär inte bara att stå upp för aborträtten och kvinnors frihet från våld i hemmet. Det innebär också att försvara kvinnors rätt att delta i vilka sexuella aktiviteter de vill, oavsett hur ljusskygga de är. I denna fråga brister Veronica Palm. Hon vill rulla tillbaka bandet och åter igen begränsa kvinnors rätt att göra vad de vill med sina kroppar.

Porren är en symbol för kvinnors frihet, oavsett vad Veronica Palm säger.

Fritiof Ajvide

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela