Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
3285
reaktioner idag

Som funktionshindrad är ett fejkat CV min enda chans att få jobb

Vidar Dalman Karlsson: "När Arbetsförmedlingen blir allt mer överbelastad och inkompetent hamnar vi med funktionshinder mellan stolarna".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I ett debattklimat där arbetsmarknadsfrågor närmast uteslutande har kommit att handla om integration kvarstår ett allt mer ouppmärksammat problem, nämligen den utbredda arbetslösheten hos personer med neuropsykriatiska funktionshinder så som ADHD och Asperger.

Statistik från 2016 visar att endast 37 procent av personer med neuropsykriatiska funktionshinder är sysselsatta på arbetsmarknaden vilket är att jämföra med 78 procent sett till befolkningen i helhet. Detta betydande samhällsproblem behöver komma upp till ytan.

Jag har själv diagnoserna ADD och atypisk autism och har under den senaste tiden hört till en av de 63 procent med neuropsykriatiska diagnoser som inte har något jobb.

Istället för att ta högskolekurser som är en garanterad sysselsättning så bestämde jag mig för att hitta ett jobb. Jobbsökandet gick över förväntan och jag lyckades hitta ett jobb där arbetsgivaren inte frågade efter CV.

Trots att arbetsuppgifterna inte var de mest attraktiva så stämde jobbet överens med mina intressen. Dock så visade det sig snart att det ställdes krav på arbetstider som inte stod i avtalet. Dessutom präglades arbetet av inkompetent administration och usla arbetstider som innebar att 100 procent avtalad arbetstid innebar 125 procent egentlig.

Arbetsförhållandena skulle varit ansträngande även för en person utan funktionshinder och i mitt fall kom jag till en punkt då det inte gick längre och jag sa upp mig. Nästa steg var det som förväntas när man är arbetslös, jag gick till Arbetsförmedlingen.

Deras slutsats var att jag inte klarat det tidigare arbetet innebar att det som var aktuellt var praktik, något som för funktionshindrade sällan leder till anställning eller daglig verksamhet. På det var det två månaders väntetid för att komma till Arbetsförmedlingen

Funktionshindrade som är de som har hand om de åtgärderna. Efter det bestämde jag mig för att söka arbete utan Arbetsförmedlingens ”hjälp”. Detta är dock lättare sagt än gjort då mina gymnasiestudier tog längre tid på grund av direkta och indirekta problem kopplade till mina funktionshinder.

Det visar sig i mitt CV, vilket gör mig oattriktiv på arbetsmarknaden. Då det är just de ”seriösa” jobben som kräver CV som har okej villkor så är min enda egentliga chans att fejka mitt CV.

Detta har jag inte gjort av moraliska skäl samt att när lögnen väl upptäcks skulle arbetsgivaren knappast uppskatta det. Så min situation på arbetsmarknaden ser inte bra ut och det är något jag tyvärr delar med många andra.

Jag är medveten om att oviljan att anställa personer med neuropsykriatiska funktionshinder beror på att det finns risker för arbetsgivaren.

Det är ett faktum att det finns samband mellan de här funktionshindren och nedsatt arbetsförmåga. När Arbetsförmedlingen blir allt mer överbelastad och inkompetent hamnar vi med neuropsykriatiska funktionshinder mellan stolarna.

Då krävs det att vi själva med neuropsykriatiska funktionshinder vänder oss direkt till arbetsgivare för att ha en dialog där vi uppmärksammar att vi är anställningsbara och hur anställningar kan utformas.

Detta kräver någon form av organisation och därför har jag startat facebookgruppen,”NPF på arbetsmarknaden” för att ha en grund att bygga på.

Gruppen riktar sig både till arbetsökande samt arbetsgivare som vill göra en insats och på köpet få nya kompetenta medarbetare. Jag ser mer än gärna förslag på hur det hela ska utformas.

Grunden ska dock vara att föra en ärlig dialog och att betona varje persons inviduella styrkor och svagheter för att motverka den destruktiva synen på att se funktionshindrade som en enhetlig grupp.

Vidar Dalman Karlsson

Håller du med?

Mer:

Sandra, 26: Jag kan inte ens tvätta mitt hår själv ändå tvingas jag söka jobb