Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sara, 19: Rör inte slöjan – det bryter mot religionsfriheten

- 03/04/2017, 15:03
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

AP

3 av 3

Privat

Sara Abdu: "När en kvinna med sjal kommer till arbetsplatsen innebär det alltså att hon helt plötsligt skall byta sin religiösa identitet".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi har makthavare som är otroligt inflytelserika i vårt globala samhälle som påverkar befolkningens syn på saker och ting.

EU:s dom har fastställt ett beslut som innebär att arbetsgivare har rätten att neka en anställd att använda slöja på arbetsplatsen, hur? Jag är medveten om att denna dom inte endast pekar mot muslimer, utan alla typer av religionstillhörigheter, politiska åsikter etcetera.

Men denna dom grundades av olika situationer då individer som bär sjal har blivit nekade ett jobb eller hamnat i diskriminerande situationer som exempelvis fallen i Frankrike och Belgien. I många fall förknippas slöjan som något negativt och tvång, det kan säkerligen förekomma tvång men oftast belyses de som har varit tvungna att ha slöja i olika medier vilket begränsar synen på slöjan då urvalet är begränsat.

Vi vet alla att enligt deklarationen om de mänskliga rättigheter av Förenta Nationerna, specifikt artikel 18, påpekar friheten av att utöva sin religion i sin egendom men även på offentliga platser vilket är precis det EU beslöt är acceptabelt att bli nekade till.

Kvinnor som valt att bära sjal kan bli nekade av sin arbetsgivare att inte utöva sin religion på offentliga platser. När en individ med sjal kommer till arbetsplatsen innebär det alltså att hon helt plötsligt skall byta sin religiösa identitet, och undertrycka sin identitet bara för att hon befinner sig i offentliga miljöer.

Sedan på en statlig nivå finns ett flertal exempel, en händelse är exempelvis när partiledaren Jan Björklund påpekade att slöja bärs med tvång som han sa under nyhetssändningen på SVT2, vad grundar han sina uttalanden på?

Någon undersökning som har gjort bland alla kvinnor inom Islam som har sjal eller begränsar han sin trovärdighet genom att utgå ifrån några enstaka fall?

Samtidigt på Liberalernas egna hemsida står det följande "jag vill att alla människor ska ha frihet att forma sitt eget liv efter sina egna drömmar". Om han nu anser att alla ska få följa sina drömmar varför generaliserar han slöjan på ett sådant sätt? Att slöjan är en symbol för kvinnoförtryck?

De inkompetenta individerna litar på denna information som förmedlas via media, personligen anser jag att man som makthavare bör uttrycka sig (som har en sådan påverkan) på ett sådant sätt utan att kunna grunda sina argument på ett vetenskapligt sätt.

Bara tanken på att införa ett slöjförbud, som exempelvis en kommunpolitiker för Liberalerna i Helsingborg har föreslagit, är skrämmande.

Liberalernas ideologi är uppbyggt av liberalism som ordagrant innebär frihet, vilket blir väldigt motsägelsefullt när hon helt plötsligt vill införa ett förbud som då förhindrar kvinnor att bära slöja bara för att du anser att slöjan är en symbol för männens överordning.

Var någonstans förespråkar hon frihet där? Var försvann religionsfriheten? Minst sagt är detta motsatsen till frihet, blir otroligt besviken att vi ska tillbaka i tiden och börja bestämma över vad en individ ska eller inte ska bära.

Hijabbärande såväl som icke-hijabbärande individer, kämpa för era rättigheter. Gemenskap är viktigt för att detta skall uppnås.

Sara Abdu