Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Leo, 15: Jag måste få dö när jag vill – staten ska inte bestämma

Leo Ranch (MUF): "Att få avsluta sitt liv när man själv önskar verkar vara svårt att acceptera."

Leo Ranch (MUF) skriver om rätten till aktiv dödshjälp

Leo Ranch (MUF)

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I november förra året legaliserade Colorado aktiv dödshjälp, de är bara en av flera delstater och länder som uttryckt att individens självbestämmande i slutskedet av livet är en viktig grund för vår frihet.

Att vara av ståndpunkten att människor själva ska få bestämma över sina liv, medför också att man bör vara av ståndpunkten att människor borde få bestämma över slutet på sina liv.

Idag är det endast passiv dödshjälp som är lagligt och accepterat inom läkarkåren i Sverige. Med passiv dödshjälp menas att en patient vars chanser att överleva är mycket låga har möjligheten att avstå från vidare livsuppehållande vård och insomnar.

Vidare finns det även läkarassisterat självmord som dock inte är olagligt men riskerar läkarens läkarlegitimation. Läkaren skriver i sådant fall ut en lämplig dos som patienten tar själv eller med nära och kära.

Det tredje alternativet är aktiv dödshjälp vilket i nuläget är kriminaliserat och kan leda till åtal för dråp. Aktiv dödshjälp innebär att läkaren själv injicerar en dos som gör att patienten somnar in. De länder i Europa som legaliserat några av de två senare alternativen; Schweiz, Belgien, Nederländerna och Luxemburg, har enligt många undersökningar visat på en ökad acceptans både bland befolkningen och läkarkåren.

Detta har lett till att röster höjs i allt fler länder för en legalisering. Det finns även ett flertal goda argument för att genomföra en sådan. För det första, grunden i ett fritt samhälle måste alltid vara att människor har rätt till självbestämmande.

Rätten till självbestämmande över sitt ägande, sina livsval och sin egen kropp. Vi svenskar har en tendens att se oss själva som en världsförebild gällande friheten och ett öppet samhälle men verkar ändå ha ett dilemma huruvida vi ska låta våra sjuka och lidande bestämma över sig själva och deras egen framtid.

För många tycks rätten till den egna kroppen vara självklar när det kommer till exempelvis abort, men att få avsluta sitt eget liv när man själv önskar verkar vara svårare att acceptera. Är man ärlig med sina intentioner att värna människans rätt till sin egen kropp bör principen vara densamma oavsett situation.

För det andra, en studie gjord av SIFO 2010 visar att allmänheten ställer sig positiv till aktiv dödshjälp. Dock gör det faktum att det finns ett tabu över frågan, eftersom det handlar om något så känsligt som döden, att det är en svår fråga för politikerna.

En annan studie gjord på en behandlingsklinik för cancersjuka i Seattle visar att både patienter och anhöriga uttryckte tacksamhet för möjligheten. De menar på att den ger dem en känsla av säkerhet och kontroll samt vetskapen för personen i fråga att patienten inte kommer behöva lida.

Vi behöver ett ställningstagande snarast. Det har redan skett fall i USA då personer i delstater, där dödshjälp är kriminaliserat, svultit sig till döds för att slippa sitt lidande. Många meningsmotståndare hävdar att man måste ta läkarperspektivet i beaktande, att läkare finns till för att rädda liv och inte tvärtom.

Absolut håller jag med om synpunkten och att vi måste respektera läkarnas etiska värderingar samt deras rätt att neka patientens önskan personligen. Jag anser endast att legitimerade läkare ska vara berättigade att göra detta, en uppgörelse både patient och läkare är med på.

Vi bör snarast legalisera både aktiv och läkarassisterad dödshjälp för att säkerställa vår frihet, vårt självbestämmande och en tryggare framtid för oss alla, en fundamental grund för en fri modern demokrati.

Vi vet alla att döden är något oundvikligt och människor som närmar sig denna borde behandlas med största respekt. Att äldre och obotligt sjuka behöver lida är aldrig något som från samhällets sida kan försvaras ifall deras egen önskan är att undslippa detta lidande.

Människor som varit med och byggt upp och format det samhälle som vi lever i borde vi känna ansvar och skyldighet gentemot. Ett ansvar att fortsätta deras bygge mot ett mer humant, fritt och öppet samhälle och då även låta människor dö i enlighet med sina egna önskningar.

Det lidande så många nu upplever är inte moraliskt försvarbart. Du bör själv få besluta när och hur ditt eget liv slutar.

För att citera intresseorganisationen Death With Dignity “den största mänskliga friheten är att leva och dö, enligt sina egna begär och övertygelser.”

Leo Ranch,
MUF Stockholm

Håller du med?

Mer:

Fick inte dödshjälp- nu har Tony svält ihjäl sig