Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, tjejer – vi kan faktiskt inte alls gå klädda hur som helst

- 07/08/2017, 12:42 -
Mira Svedman​ anser att det är naivt att tro att män inte kommer tolka in signaler utifrån exempelvis klädsel.
1 av 3

Mira Svedman​ anser att det är naivt att tro att män inte kommer tolka in signaler utifrån exempelvis klädsel.

Privat/Scanpix

2 av 3

Scanpix

Mira Svedman​
3 av 3

Mira Svedman​

Privat

Mira Svedman​: "Om du lägger upp en bild på Instagram som är väldigt lättklädd och där du poserar, vad sänder du ut för signaler då?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dagsläget blir frasen "man ska kunna" allt vanligare. "Man ska kunna gå klädd hur man vill". "Man ska kunna gå ensam genom en park klockan tre på natten utan att bli överfallen". 

Men kan man det? Nej. Bara vid det där "man ska kunna" borde det ringa en klocka. Man ska kunna, men man kan inte. Det är precis vad det låter som. 

Kom igen tjejer! Vi kan inte fortsätta vara så naiva och blåögda så att vi inte fattar att om vi går runt i en tajt klänning med djup urringning så är det endast sex som killarna är ute efter. Drar jag alla över en kam nu så får jag väl göra det då. 

Dagen då du har sett något annat och på riktigt kan bevisa det kan du komma tillbaka. "Han är världens snällaste, han skulle aldrig". Bullshit. Han skulle visst det, och han gör det. Kanske inte mot dig just, men mot någon annan. 

Missförstå mig rätt, självklart finns det ett större antal killar som aldrig skulle lägga händerna på dig mot din vilja än killar som gör det ändå. Men det är tyvärr vanligare än man tror att det är någon i din närhet som våldtar dig. 

Om du inte känner dig träffad så är det jättebra. Denna texten är inte tillägnad dig. Allt detta har jag fått lära mig den hårda vägen. Jag blev våldtagen. VÅLDTAGEN. Hör ni hur absurt det låter, för det är just det. Absurt. 

Men folk blir knappast förvånade längre. Inte jag heller. Vi hör om detta varje vecka, men det kommer såklart aldrig att hända oss själva. Detta kommer aldrig att hända mig. Se på mig nu. Det hände mig. Du kan stå på tur. 

Jag har varit precis där du är nu. Jag har varit en av de som stått och sjungit i "man ska kunna"-kören. Åh ja, många gånger. Jag har otaliga gånger sagt till vuxna att de har ett gammalmodigt tänk, att det är nya tider. 

Ja, det är nya tider. Men hur kommer det sig då att de i generationerna över oss har rätt, gång på gång? Vi måste tänka oss för. Inte en gång, inte två gånger. När vi har tänkt igenom saken fem gånger och sen tre till efter det, då kan tanken bli till handling. 

Om du lägger upp en bild på Instagram som är väldigt lättklädd och där du poserar, vad sänder du ut för signaler då? Tjejer kanske ser en tjej som är nöjd och stolt över sin kropp och peppar på det. Det kan jag med göra. Men killar tänker inte så, vi fungerar inte på samma sätt. 

De ser någon som är lätt. Lätt att ligga med. "Om hon kan lägga ut detta på Instagram, tänk då vad hon kan göra när vi är ensamma". Samma sak ute på krogen. Har du någon gång sett en annan tjej på krogen och tänkt "Vad har hon på sig"?! Lättklädd, lämnar inte mycket åt fantasin. 

Jag har gjort det, men jag är även rätt så säker på att jag har varit den tjejen som folk har snackat så om. Det har förmodligen du också. Var inte den tjejen. Ett bra citat att ha i bakhuvudet är "du är vad du attraherar". 

Om du går ut lättklädd på krogen och bara är ute efter ett halvtaskigt ligg så är det även det du kommer att få. Han skiter fullständigt i vem du är. Man kan klä sig snyggt utan att visa allt. 

Stå upp för dina principer, var inte lätt. Då kommer det vara tusen gånger lättare att hitta en kille som faktiskt är värd dig. Som ser DIG och inte din kropp. Låter kanske sällsynt, men försök så får du se! Lättare sagt än gjort? Ja, det är det definitivt. Omöjligt? Nej. 

Vi måste börja våga höja våra standarder. Om han blir sur för att du inte vill ligga utan istället prata, säg då "Varsågod, där är dörren. Hejdå!". Svansa inte efter honom. Ibland måste man sätta hårt mot hårt för att faktiskt förstå. 

Det är dags att vi faktiskt öppnar upp våra ögon. Gör en "damage control" på omgivningen. Okej, det är såhär det ser ut nu. Då får jag anpassa mig efter det. En sak kan jag lova dig, det är inte kul att sitta där och vara den utsatta. 

Tänk fler steg än vad du brukar. Ha ett konsekvenstänkande. Gå inte hem ensam mitt i natten. Träffa inte vem som helst vart som helst. Om jag så kan hjälpa en enda tjej att inte hamna där jag hamnade så är det guld värt. 

Vi kan inte gå klädda hur vi vill eller lägga ut vad vi vill på sociala medier. Vi kan däremot förhindra att det är du, din syster eller din bästa vän som sitter där nästa gång. Gör det. Tack för mig.

UPPDATERING: 

Eftersom att jag blev totalt missuppfattad så lägger jag fram det såhär istället: Det är INTE tjejernas fel, aldrig någonsin. Om du sorgligt nog är ett offer så låt inte den händelsen definiera vem du är. 

Du råkade ut för ett jävla svin, men det är inte ditt fel. Problemet ligger inte hos oss tjejer. Vi ska kunna bete oss hur vi vill och se ut hur vi vill utan att någon lägger ett finger på oss.

Vi ska inte anpassa oss efter det samhället håller på att utvecklas till. Det är inte vårt fel tjejer, aldrig någonsin. Det är det absolut viktigaste att komma ihåg. Det är inte vårt fel.

Jag vet inte vad ni tycker, men någonstans har det gått extremt fel i rättssystemet. Det är dags att öppna ögonen och se att det faktiskt behöver ske en förändring. Men den förändringen ska inte komma från oss tjejer, det är en sak som är säker.

Mira Svedman