Måndag 19 Apr
Stockholm

Nimiane, 16: Sluta snacka skit om Donken – det är ett jättebra jobb

Nimiane Birath tycker att folk ska sluta se ner på de som jobbar på McDonald's.
1 av 2
Nimiane Birath tycker att folk ska sluta se ner på de som jobbar på McDonald's. Foto: Privat/Instagram
Nimiane Birath.
2 av 2
Nimiane Birath. Foto: Privat

Nimiane Birath: "Det enda jobbiga är när man får kunder som går in med en sur min bara för att de går in på Donken."

Kommentera (41)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Nimiane Birath är 16 år och är intresserad av djur, musik och skönhet.

Läs hennes blogg här.

Många svenskar skulle aldrig kunna tänka sig att jobba på McDonald's. Man får höra att det är det stressigaste jobbet och att man inte tjänar något. Men det kommer oftast ifrån folk som aldrig har jobbat där. 

Jag är 16 år och jobbar på McDonald's. För det första vill jag bara säga att jag tycker det är en fantastisk kedja eftersom att de erbjuder många unga jobb, och det är så himla bra att vi får den chansen.

Jag har försökt söka jobb på många ställen, men nästan alla har en 18-årsgräns. På McDonald's uppmuntrar de att unga ska jobba. Jag förstår inte varför folk pratar illa om McDonald's när de själv inte ens kollar upp någonting om det. 

Jag läser många trådar där folk säger att bara de som har varit dåliga i skolan är de som jobbar där. Om man får ett jobb där man ska kunna bemöta människor och ta ansvar så är man inte vem som helst.

Det är ett jättebra jobb för dig som kanske inte är så social från början. För man vet när man står där att man är en personal och att man ska prata med alla. 

De må vara främlingar, med du är en främling för dem också, och de få månaderna som jag har jobbat på McDonald's så har jag utvecklats väldigt mycket socialt. 

Jag vågar prata med främlingar och känner mig lugnare på möten och andra situationer som man träffar folk som man inte känner så bra men ändå måste prata så öppet med. 

Man får väldigt mycket kunskaper och man tränar även hjärnan när man jobbar där. Jag jobbar i service och då måste man komma ihåg kassan, vilket går ganska snabbt, och när man ska göra drycker eller packa mat så ska man memorera beställningarna och se till så att allt är med och också hålla reda på det. 

Jag har utvecklat så att jag håller bättre ordning på saker och kommer ihåg bättre. Man lär sig även att göra flera saker samtidigt och det är inte så stressigt som man har hört. 

Det är bara jobbigt om man hamnar vid pommes eller ska städa ute, för då krävs mycket fysisk ansträngning, men det är mycket roligare än vad man har hört. Det enda jobbiga är när man får kunder som går in med en sur min. Bara för att de går in på Donken. 

De gör sig beredda på att vi ska göra fel och då är de negativa ifrån början och de försöker ofta finna fel som inte ens finns där. De kan ibland äta en halv burgare och sen kommer de efteråt och säger att det är fel burgare fastän de beställde den. 

Många kastar mat och papper där man ska kasta dryck och is och det blir så himla jobbigt och respektlöst för oss som måste ta upp allt det där. 

Det är även intressant att se människor som går runt och säger att det är skitigt överallt och att det inte finns någonstans att sitta fast 9 av 10 bord är nytorkade då vi alltid har någon ute i matsalen. 

Samma person lämnar sedan ett bord efter sig med halva burgaren på golvet och ketchup på hela bordet och en kvarlämnad bricka. 

Det är som att de vuxna förvandlas till skolbarn som kastar papper på golvet. De små barnen beter sig bättre än sina föräldrar och ibland kan till och med barnen rätta sina föräldrar. 

Nimiane Birath

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (41)
Kopiera länk
Dela