Torsdag 9 Dec
Stockholm

Politiker – stöttar ni sionism står ni inte för mänskliga rättigheter

Hamdi Bawaqneh kritiserar de politiker som har närvarat under manifestationer arrangerade av Sionistiska Federationen.
1 av 7
Hamdi Bawaqneh kritiserar de politiker som har närvarat under manifestationer arrangerade av Sionistiska Federationen. Foto: Kim Norman/Pixabay/TT/Svenska Dagbladet/TT/TT
2 av 7
Ebba Busch Thor (KD).
3 av 7
Ebba Busch Thor (KD). Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT
Hanif Bali (M).
4 av 7
Hanif Bali (M). Foto: Svenska Dagbladet
Birgitta Ohlsson (L).
5 av 7
Birgitta Ohlsson (L). Foto: - / Stefan Jerrevång/TT
Lars Adaktusson (KD).
6 av 7
Lars Adaktusson (KD). Foto: Jessica Gow/TT
Hamdi Bawaqneh.
7 av 7
Hamdi Bawaqneh. Foto: WWW.KIMNORMAN.SE / FOTOGRAF KIM NORMAN AB

Hamdi Bawaqneh: "Med sin närvaro normaliserar dessa politiker brott mot mänskliga rättigheter, och motarbetar sina egna ställningstaganden."

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Hamdi Bawaqneh är 30 år och bor i Västerås. 

Han har levt halva sitt liv i Sverige och den andra halvan i Palestina. 

Till vardags jobbar han som ingenjör och är mycket intresserad av politik.

Två år i rad har svenska politiker närvarat på manifestationer arrangerade av Sionistiska Federationen.

Arrangören ingår i "World Zionist Organisation" som stödjer illegala bosättare i Palestina och förespråkar sionism, en extrem ideologi grundad i Europa under sent 1800-tal med målet att skapa, och numera utvidga, en judisk stat i Palestina och som så sent som 1991 var klassad som rasism av FN

"[The General Assembly] determines that zionism is a form of racism and racial discrimination."

Exempel på deltagare har varit Ebba Busch Thor (partiledare KD), Lars Adaktusson (KD), Hanif Bali (M), Birgitta Ohlsson (L), Israels nya ambassadör, Judiska församlingen i Stockholm och Judiska ungdomsförbundet. 

Förra året kritiserades detta av Judar för israelisk-palestinsk fred. I år var temat "Mänskliga rättigheter" och målet var att stödja Israel. 

Har dessa bortsett från att Israel har brutit mot flest FN-resolutioner? Var står de i frågan om Israels lagar som skiljer på medborgare utifrån religion, samt den extrema ideologin som sionism innebär och som både arrangören och staten Israel är grundade på? 

Här är några aktuella exempel som inte passar med temat "Mänskliga rättigheter": 

Hundratals palestinska fångar sitter i israeliska fängelser utan rättegång. Nya bosättningar byggs och bosättningar på privat palestinsk mark legaliseras.

Israel kontrollerar Palestinas gas- och oljetillgångar, resurser som kan göra Palestina energioberoende, särskilt då landet är beroende av israelisk el och elbristen på sjukhus i Gazaremsan orsakat barns död

Palestinas grundvatten pumpas upp av Israel och säljs tillbaka till palestinierna till fullt pris. Donerade solcellspaneler i en palestinsk by konfiskeras och byn lämnas med en diesel-generator, medan illegala bosättningen nära byn är kopplad till Israels elnät. 

I Hebron har israelisk militär delat vägar i en icke-judisk och judisk del och skyddar bosättare som har tagit över hus med våld. Östra Jerusalem är fortsatt annekterat av Israel, utan sanktioner från omvärlden. 

Palestinierna där gavs ”uppehållstillstånd” av Israel, och kan förlora rätten till att leva i hemstaden vid en tillfällig flytt för studier eller arbete. 

Israel vill riva byn Umm Al-Hiran, en by med icke-judiska israeliska medborgare, och på samma plats, bokstavligen, bygga en judisk by. 

Lagen "Absentees’ Property Law" gör att en del icke-judiska israeliska medborgare kan få sina ägodelar konfiskerade av staten. Lagen "Law of return" erbjuder automatiskt medborgarskap till icke-israeliska judar, en rätt som inte förunnas palestinska flyktingar som vill återvända till sina hem, även om de är födda i det som idag är Israel. Israel vill dessutom begränsa pressfriheten genom att stänga ner nyhetsbolaget Aljazeeras kontor

Med sin närvaro normaliserar dessa politiker och församlingar de nämnda brotten mot mänskliga rättigheter, och motarbetar sina egna ställningstaganden: 

Lars Adaktusson är en del av utskottet för mänskliga rättigheter i Europaparlamentet. Hanif Bali deltog i arbetet med en riksdagsmotion som vill "motverka extremistiska värderingar". Birgitta Ohlsson hade "solidaritet" bland politiska hjärtefrågor. Ebba Busch Thor anser att andra politiker "verkar ta lätt på frågan om den växande extremismen"

Detta har inte hindrat dem från att närvara på en manifestation av en arrangör med en extrem ideologi, och att stödja en stat vars politik har kallats apartheid av sydafrikanske frihetskämpen Desmond Tutu och som med sina illegala bosättningar bidrar till att omöjliggöra en fredlig lösning på konflikten. 

Partierna som dessa politiker representerar har mycket att jobba på till valet 2018, som att rensa i egna led för att inte förlora väljare som inte vill att extrema ideologier ska få fotfäste i svensk politik.

Hamdi Bawaqneh

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela