Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, det är inte dina barn som är jobbiga – det är du som är gnällig

Sofia Olsén tycker att vissa föräldrar måste sluta gnälla om hur jobbigt det är att ha barn.

Sofia Olsén tycker att vissa föräldrar måste sluta gnälla om hur jobbigt det är att ha barn.

Privat/FOTOGRAFERNA HOLMBERG

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Sofia Olsén och dottern Norah.

Sofia Olsén och dottern Norah.

Privat

Debatt | 12/10/2017 21:13

Sofia Olsén: "Om barnet nu är så jobbigt; gnäll inte på det, utan analysera ditt egna liv."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Emellanåt möter och läser jag om föräldrar som uttryckligen säger att "det är sååå jobbigt att ha barn". Jag tycker verkligen att det är provocerade, och lite kaxigt, hur föräldrar slänger ur sig att deras barn är besvärliga! 

Jag uppmärksammar ofta när andra pratar om sina barn och ibland kan jag höra folk säga saker som "alltså du ska veta att det ÄR jobbigt att ha barn, det är verkligen inte lätt!".

Men vad är det egentligen för grundläggande inställning till sina barn? Att det är jobbigt att ha dem? Visst, det finns tuffa och jobbiga perioder. Sömnlösa nätter, sjukdomar, tänder, slagsmål, kolik, överskottsenergi, matvägran, trots, ja, listan kan bli lång. 

Men detta är perioder och faser som kommer och går, vilket hör livet till. Det betyder inte att barnet är jobbigt! Det är en jobbig fas, inte ett jobbigt barn. 

Hur kan man ha som grundläggande inställning att ens barn är jobbigt? Jag tycker att det är en ren förolämpning mot barnet. Vilken kränkning att få veta att ens föräldrar tycker att man är jobbig. 

Som förälder får man många gånger om sätta sina behov åt sidan och prioritera barnet först, men för den sakens skull är ju inte barnet jobbigt, det har ju bara behov. 

Men det är klart, när jaget blir större än viet, då blir det jobbigt. Det handlar om att prioritera om, ha mer tålamod, men kanske främst att acceptera att detta bara är under en viss tid. En tid som inte kommer igen, så gnäll inte på att era barn är jobbiga, de är ju bara barn. 

Om barnet nu är så jobbigt; gnäll inte på det, utan analysera ditt egna liv. Vad är det som gör att det upplevs som jobbigt? 

Jag upplevs förmodligen som en provocerande mamma som fullkomligt älskar att ha barn. Som blir tårögd när mitt barn gör något gulligt eller känner saknad efter min dotter när jag är ifrån henne en arbetsdag. 

Visst, ibland är man trött och orkar inte lika mycket som förut, och jag känner mig alltid som en sockerhög jultomte på julafton men för mig är livet med min dotter icing on the cake! 

Hon har förändrat mig och jag njuter mer än någonsin av livet och nuet. Innan jag fick barn så sa jag alltid att jag hade svårt att förstå de som klagade på att deras barn var jobbiga. 

Jag fick då många gånger som svar att "DU vet inte hur det är att ha barn, det är minsann inte alltid en dans på rosor". Nu har jag egna barn, och får jag frågan hur det är svarar jag: alldeles, alldeles underbart.

Sofia Olsén

Håller du med?