Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alla män: Jag ber om ursäkt för oss kvinnor – vi är inte oskyldiga

- 23/10/2017, 11:06
Vicktoria Adolfsson​ anser att oskyldiga män får lida på grund av #metoo, och att även deras historier om övergrepp borde uppmärksammas.
1 av 3

Vicktoria Adolfsson​ anser att oskyldiga män får lida på grund av #metoo, och att även deras historier om övergrepp borde uppmärksammas.

Privat/TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Vicktoria Adolfsson​.
3 av 3

Vicktoria Adolfsson​.

Privat

Vicktoria Adolfsson​: "Varför pratas det inte om hur alla dessa män känner sig över att vara så utsatta av oss kvinnor?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag tror ingen har missat detta med #metoo, och ja, jag tycker att det är en otroligt bra kampanj just för att det är ett viktigt ämne att ta upp.

MEN, det sjuka är att det som tas upp endast är det vi kvinnor råkar ut för. Männen då? Varför är det ingen som talar om männen som blivit sexuellt ofredande? Varför pratas det inte om hur alla dessa män känner sig över att vara så utsatta av oss kvinnor? 

Jag kan inte föreställa mig hur en man känner sig när han går bakom en tjej på väg hem i mörkret, hur det känns att kvinnan framför kanske börjar gå lite fortare på grund av rädslan för att bli våldtagen. 

Jag har pratat med många av mina manliga vänner angående detta och det är så många som tycker att det är jobbigt att leva i detta samhälle just för att de behöver känna sig som ett creep hela tiden. Vad ska männen behöva göra för att slippa vara i dessa utsatta situationer? 

Det är så mycket som inte tas upp, och det är så mycket dumma kommentarer jag får när jag tar upp denna diskussion. 

Några av kommentarerna har varit: 

"Men statistiken säger att kvinnorna är mest utsatta i samhället!". "Det är männens fel att de sitter i denna situation där vi kvinnor är rädda". "Männen får väl starta en egen kampanj då". "Hur kan en kille bli våldtagen ens?". "Killar tackar ju inte nej till att bli tagna på". "Ta det som en man för fan".

Då kommer vi till det här; enligt statisk så visar det att kvinnorna är mest utsatta, ja, MEN enligt mig är statistik bara skit. Det är så mycket lättare för en tjej att sätta dit en kille för våldtäkt än för en kille att sätta dit en tjej. 

När en kille blir utsatt så skrattas det oftast bort och istället får de höra kommentarer som "ta det som en man" och "du gillade det säkert", istället för att bli tagna seriöst.

När en kille blir misshandlad av sin partner så får de oftast höra att det antagligen var han som provocerat fram det och att han får skylla sig själv, som om vi kvinnor skulle vara så oskyldiga och ha rätten att slå en man men att det inte är rätt att slå en kvinna.

Det är lika allvarligt vad en man blir utsatt för som det är att en kvinna blir det. Inget av könen har mer rättigheter än det andra. 

Och det här med att männen ska starta en egen kampanj, det är så otroligt fel i mina ögon. En kampanj som denna ska handla om både män och kvinnor som blir utsatta, men istället så har nu kvinnorna skapat någon slags hatkampanj mot männen. 

Det är inte männens fel, det är själva individen som utförde brottets fel och den individen är antingen en man eller en kvinna. Så sluta med detta hatet mot endast männen, hata då istället på båda könen som utfört dessa olagliga handlingar.

Istället för att skapa hat av kampanjen, varför inte lyfta fram alla offer, stötta och finnas, inte kasta skit på människor hit och dit.

Till er män: Jag ber om ursäkt till er å kvinnors vägnar. Jag kan inte säga att jag förstår hur det känns för er, men jag kan tänka mig, och jag vet att det finns fantastiska män där ute som mer än gärna hjälper oss kvinnor. 

Och till er manliga offer, ni är exakt lika mycket värda som alla oss andra och det ni har gått igenom är EXAKT lika viktigt som det vi kvinnor gått igenom. 

Och sist men inte minst: jag vill inte höra en kommentar om att jag inte förstår hur det är att ha blivit utsatt. Jag blev våldtagen, drogad och misshandlad som femtonårig, så jo, tro mig, JAG VET. 

Men mitt hat är riktat till individen som skadade mig på det viset. Inte till ALLA män där ute.

Vicktoria Adolfsson