Inledningsvis skriver förvaltarna att fokus under månaden var fortsatt på räntorna. Yielden på den amerikanska 10-åriga obligationsräntan steg till 5 procent under månaden.Marknaden ser slutet på räntehöjningcykeln, men förväntar sig inga sänkningar i närtid.
En förlängd period med höga räntor kommunicerades från centralbanker, vilket fick både kredit- och aktiemarknaden att vända nedåt.Rapportsäsongen var i full gång under månaden. Bankerna levererade starka resultat, även om förbättring av räntenettot verkar nått sin topp.
Fastighetsbolagen fortsätter leverera operativt starka rapporter, samtidigt som de höga räntorna äter upp bolagens räntetäckningsgrad. Industribolagens rapporter återspeglade den makroekonomiska osäkerhet som råder."Hamas/Israel-konflikten har orsakat ett obeskrivligt mänskligt lidande och är ytterligare en påminnelse om hur skört det geopolitiska läget är i många delar av världen.
Hittills har konflikten dock endast haft en begränsad påverkan på de finansiella marknaderna", skriver förvaltarna.Fonden fick starka bidrag från banker och försäkringsbolag medan utvecklingen för fastighetsbolag var mer blandad. Corem stärktes rejält efter att man meddelat avsiktsförklaringar om att sälja fastigheter för 12 miljarder kronor.
På den negativa sidan återfanns fondens relativt lilla innehav i en icke säkerställd obligation från Oscar Properties som kollapsade efter att två av bolagets långivare sagt upp lån om 2,1 miljarder kronor.Även Viaplay hade en svag utveckling efter att bolaget senarelagt sin kvartalsrapport på grund av en potentiell rekapitalisering. Under månaden var fonden med i emissioner från SEB och Storebrand samt en grön obligation från Stenhus Fastigheter i Norden.
Förvaltarna spår en inbromsning i konjunkturen och huvudscenariot är en mjuklandning, även om man inte utesluter ett värre konjunkturscenario. De förväntar sig att bolagens kreditnyckeltal försämras och att antalet konkurser kryper uppåt."En svagare konjunktur är förväntad och mycket ligger redan i prissättningen.
Räntenivån i kreditmarknaden är just nu hög och den höga förräntningstakten i fonden ger en kudde om marknaden försvagas ytterligare. Att vi befinner oss kring toppen av räntehöjningscykeln är även det en stödjande faktor för marknaden.
Trots osäkerheten har vi därför en fortsatt positiv syn till marknaden vilket återspeglas i våra innehav", avslutar förvaltarna.Den genomsnittliga kreditdurationen i portföljen var 2,8 år vid månadsskiftet.Fondens geografiska allokering var störst mot Sverige, Danmark och Norge med exponeringar om 70, 12 respektive 9 procent.