ANNONS: Innehåll i samarbete med Lendo

Här är 5 vanliga frågor och svar – om att söka lån

- 12/06/2019, 13:13 -
Frågor och svar om lån.

Frågor och svar om lån.

Pexels

Många kan känna en oro inför att ansöka om privatlån. Det kan kännas som ett stort steg. Läs vår låneguide och ta Blankos lånetest innan du ansöker.

Att ta ett lån kan för en del kännas lite oroande, men så ska du inte känna. Det är vanligt att man har frågor kopplade till lån – och vissa frågor vanligare än andra! Här är fem av de vanligaste frågorna och svaren om lån.

1. Vilka är kraven för att ta ett lån?

Vanligtvis måste du vara skuldfri från kronofogden i minst sex månader, och vara folkbokförd och skriven i Sverige i minst ett år. Åldersgränsen är 18 år – för lån upp till 30 000 kronor måste du ha en inkomst på minst 100 000 kronor. Om du istället vill låna mer än 30 000 så måste du ha en inkomst på 110 000 kronor. 

Du kan också ansöka om lån även om du arbetar extra timmar, har ett vikariat eller är provanställd. Vid en tidsbegränsad anställning är det för både långivare och dig själv viktigt att du har ett halvår kvar av din anställningstid. 

2. Hur mycket kan jag låna?

Flera banker och långivare erbjuder idag privatlån upp till 500 000 kronor. Hos Blanko ansöker du inte om ett lån. Du kan däremot ta deras lånetest för att få reda på hur mycket du kan låna, till vilken ränta och hos vilken bank du har störst chans att bli beviljad. Eftersom att Blanko inte förmedlar några lån, tas ingen kreditupplysning och tjänsten är helt gratis att använda. På så sätt får du kvalificerade siffror att ta till banken när det väl är dags att ansöka. 

3. Kostar det något att ansöka om lån? 

I de flesta fall är det gratis att göra en låneförfrågan hos en långivare. Dock är det vanligt att banker och långivare har en så kallad uppläggningsavgift. Du kan ta ett gratis lånetest hos Blanko innan du ansöker. Då får du svar direkt på hur mycket du får låna och hos vilken bank du har störst chans att få ditt lån beviljat. 

Hur mycket kan du låna? Ta ett kostnadsfritt lånetest utan kreditupplysning här.

4. Hur lång är återbetalningstiden? 

Du väljer själv. Du kan välja från ett år, upp till hela 15 år. För mindre lån kan det vara lönsammare att ha en kortare återbetalningstid. Totala beloppet som du ska återbetala stiger vid längre återbetalningstid.


5. När betalas lånet ut? 

Det kan ta olika lång tid, beroende på vilken bank eller långivare som du väljer. Oftast är lånet utbetalt inom 24 timmar, i de fall där processen är digital. Det finns också tre olika sätt att gå tillväga. Antingen så skickas ett skuldebrev till dig per post, vilket du skriver under och returnerar. Sedan tar det ungefär 2-5 arbetsdagar innan pengarna finns på ditt konto. Du kan också gå direkt till bankens kontor, skriva under ett skuldebrev. Du får sedan pengarna utbetalda, eller överförda till ditt bankkonto.

Vilken bank kan ge mig ett lån? Ta ett kostnadsfritt lånetest utan kreditupplysning här.