Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med Lendo

Här är fem vanliga frågor – om att söka lån

- 12/06/2019, 13:13 -
Frågor och svar om lån.

Frågor och svar om lån.

Pexels

Många kan känna en oro inför att ansöka om privatlån. Det kan kännas som ett stort steg. I samarbete med Lendo har vi tagit fram svaren till de vanligaste frågorna.

Att ta ett lån kan för en del kännas lite oroande, men så ska du inte känna. Det är vanligt att man har frågor kopplade till lån – och vissa frågor vanligare än andra! Här är fem av de vanligaste som Lendo får, och svaren.

Vilka är kraven för att ta ett lån?

Vanligtvis måste du vara skuldfri från kronofogden i minst sex månader, och vara folkbokförd och skriven i Sverige i minst ett år. Åldersgränsen är 18 år – för lån upp till 30 000 kronor måste du ha en inkomst på minst 100 000 kronor. Om du istället vill låna mer än 30 000 så måste du ha en inkomst på 110 000 kronor. 

Få svar efter endast några minuter - ansök här om ett privatlån

Du kan också ansöka om lån även om du arbetar extra timmar, har ett vikariat eller är provanställd. Vid en tidsbegränsad anställning är det för både långivare och dig själv viktigt att du har ett halvår kvar av din anställningstid. 

Hur mycket kan jag låna?

Flera banker och långivare erbjuder idag privatlån upp till 500 000 kronor. Hos Lendo kan man exempelvis ansöka om lån på minst 10 000 kr, och upp till 500 000 kr. Långivaren gör sedan en kreditupplysning på dig för att ta reda på din kreditvärdighet, alltså din ekonomiska situation, och för att sedan bedöma din framtida förmåga att betala tillbaka lånet. 

Går du via Lendo görs endast en kreditupplysning via UC, trots att du får erbjudanden från fler banker och långivare. 

Här kan du jämföra privatlån och hitta det bästa lånet för dig 

En tumregel värd att komma ihåg är att inte ansöka om lån som överstiger 90 procent av din årsinkomst.

Kostar det något att ansöka om lån? 

I de flesta fall är det gratis att göra en låneförfrågan hos en långivare. Dock är det vanligt att banker och långivare har en så kallad uppläggningsavgift. Vill du kunna jämföra räntor och villkor, är det gratis att göra detta via Lendo. Det tillkommer inga räntepåslag eller extra kostnader för dig. Här gör du det

Hur lång är återbetalningstiden? 

Du väljer själv. Du kan välja från ett år, upp till hela 15 år. För mindre lån kan det vara lönsammare att ha en kortare återbetalningstid. Totala beloppet som du ska återbetala stiger vid längre återbetalningstid.

När betalas lånet ut? 

Det kan ta olika lång tid, beroende på vilken bank eller långivare som du väljer. Oftast är lånet utbetalt inom 24 timmar, i de fall där processen är digital. Det finns också tre olika sätt att gå tillväga. 

Antingen så skickas ett skuldebrev till dig per post, vilket du skriver under och returnerar. Sedan tar det ungefär 2-5 arbetsdagar innan pengarna finns på ditt konto.

Här kan du jämföra privatlån och hitta det bästa lånet

Du kan också gå direkt till bankens kontor, skriva under ett skuldebrev. Du får sedan pengarna utbetalda, eller överförda till ditt bankkonto.

Nuförtiden kan man även göra det online. Du öppnar en länk till ett skuldebrev, som du skriver under med ditt personliga BankID. Pengarna kan sättas in på ditt bankkonto, eller skickas till dig i form av en utbetalningsavi. Det sistnämnda går vanligtvis snabbast.