Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

enkelt kan du bli miljonär – sparplanen för dig som inte har koll!

- 10/07/2020, 09:40 -
"Det krävs inte pengar för att tjäna pengar" sa David Bach, men det krävs däremot en smart plan för att få små pengar att växa.

"Det krävs inte pengar för att tjäna pengar" sa David Bach, men det krävs däremot en smart plan för att få små pengar att växa.

Drömmer du om att bli miljonär? Men kanske känner du att du inte har så bra koll på din privata ekonomi? Här är sparplanen för nybörjaren som vill bli miljonär enkelt!

Sparande är kanske inte det sexigaste ordet du vet, men det är ett väldigt viktigt ord inom privat ekonomi och din resa till att bli miljonär. Med denna sparplan* kommer du att ha 1 miljon dollar vid 65 års ålder, vilket motsvarar över 10 miljoner svenska kronor med dagens valutakurs**.

Planen är utvecklad av den finansiella rådgivaren David Bach*** som skrivit många prisbelönta böcker på ämnet, bland annat en hel bok om hur den där take away-kaffen varje dag faktiskt påverkar din ekonomi. 

“Ta reda på vad ditt 'varför' är", säger David Bach. "Varför vill vi ha pengar? Pengar är bara ett verktyg för att kunna förverkliga våra värderingar", avslutar han.

Sparplanen för att bli miljonär

Källa: Smart Couples Finish Rich, David Bach.

Med denna enkla sparplan kan du vara mångmiljonär när det är dags för pension. Eller så kan du ju spara ihop till ett hus, till barn, till bröllop eller varför inte kapital till att förverkliga dina drömmar genom att starta eget företag? Oavsett hur du är lagd och vilka dina drömmar är – så är denna plan en start på vägen. Det bästa av allt är att du inte behöver kunna mycket om sparande för att förstå denna plan***.

Så nästa gång du står och överväger ett billigt köp, till exempel en take away-kaffe, tänk på denna tabell och lägg pengarna på ett smartare ställe. Sparandet kan faktiskt bli väldigt roligt (så länge du vet ditt egna 'varför'!


*Siffrorna i denna tabell är inte exakta utan har förenklats för att illustrera poängen; nämligen att några kronor om dagen kan innebära stor skillnad för din privata ekonomi över tid, särskilt om du börjar i tidig ålder. För att verkligen bli miljonär krävs det att man planerar sin ekonomi, och i många fall att man även investerar och placerar sina pengar. Tabellen har antagit en 12 procent årlig avkastning (vilket är en väldigt hög ränta) och har inte antagit någon skatt.

**Valutakursen var 1 USD = 10 kronor (SEK) när artikeln skrevs den 4 november 2019. 

***Källa: Smart Couples Finish Rich, David Bach.


Läs även: Har du köpt saker på avbetalning? Så här kan du sänka räntan