Stockholm

Elkrisen 2022 - Nyheter, artiklar, reportage och video

Redan under vintern 2021 såg vi skenande elpriser i Sverige – men under 2022 är läget ännu värre. 

Varför är elpriserna så höga i Sverige 2022?

Elpriserna i Sverige styrs vanligtvis av väderfaktorer som nederbörd, förändrade temperaturer och vindförhållanden. Men vi har elnätsförbindelser med övriga länder i Norden och Europa, och det gör att omvärldsläget kan påverka även de svenska priserna.

Flera länder i Europa var beroende av gas från Ryssland innan kriget i Ukraina bröt ut. När den tillgången ströps och de länderna plötsligt nyttjade mer el än vanligt blev efterfrågan plötsligt avsevärt mycket högre. 

Det resulterade i högre elpriser i Europa – och så även i Sverige.

Så drar du ner dina elkostnader och räkningar


Ett av de återkommande tipsen för att hålla ner elpriserna är att köra hushållsmaskiner, däribland tvättmaskin och diskmaskin, nattetid. Då är priserna i regel lägre.


Men det avråder Elsäkerhetsverket ifrån, eftersom det kan vara förknippat med livsfara:


– Det finns alltid en risk att en maskin som står på orsakar en eld. Och om man inte där och kan släcka den, ökar risken för skador på personer och egendom, säger Per Samuelsson till P4 Värmland, som rekommenderar att bara använda hushållsmaskiner under bevakning.

Bäst koll på ämnet har såklart elektrikerna själva. Här kan du läsa mer om deras knep för att hålla nere elräkningen.

Nyheter24 har tidigare tipsat om prylar som slukar el i hemmet. Då stod spelkonsoler, golvvärme handdukstorkar och laddare på menyn, läs mer om hur du sparar el i hemmet här.

Vad drar mest i el i hemmet 2022?

Enligt Viktor Bood Rijal, energirådgivare i Skövde kommun, delas ett hushålls energiförbrukning upp på tre poster: 50 procent går till uppvärmning, 25 procent går till vatten och resten till hushållsmaskiner. 


Och bland hushållsmaskinerna finns en riktig energitjuv – nämligen torktumlaren. 


– Den drar flera gånger mer energi än en tvättmaskin. Så kan man hänga upp och torka så är det givetvis bra, säger Viktor Bood Rijal till P4 Skaraborg.  

Här kan du läsa alla Nyheter24:s artiklar om Elkrisen 2022!

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.