Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Äntligen! Här är de officiella reglerna till julklappsspelet

Spelregler
1 av 2

Hur funkar det egentligen?

TT-montage

Julafton
2 av 2

Tärningar är a och o.

TT

Geddit | 24/12/2015 16:57

Bråk om regler och vilka klappar som ska ingå? Lugn, Nyheter24 har listat de numera officiella reglerna för julklappsspelet.

Julklappsspel har blivit ett alltmer poppis inslag i de svenska hemmen. Kanske är det inte tillräckligt mycket bråk och stök på julen, eller kanske vill alla bara liva upp den mosiga stämningen lite? Hur som helst så finns det ett antal olika varianter av spelet, men bara en som är officiell enligt Nyheter24.

Så, varsågod – här kommer de riktiga reglerna för julklappsspelet.

1. Bestäm hur många klappar var alla ska köpa och hur mycket de ska kosta. 

Tänk på att det ni köper ska passa ALLA som ska vara med och spela. Tänk också på att det bara är du som ska veta om vad som finns i dina klappar.

2. När ni ska spela, börja med att lägga alla inslagna klappar i en hög på spelbordet (ett köksbord duger utmärkt).

3. Spelomgång 1! 

Ta fram tärningen och inled spelomgången. Den yngsta personen runt bordet börjar slå. Därefter går turen vidare medsols. Slår man en sexa får man plocka ett paket från högen. 

Fortsätt spela tills alla paket i högen är slut. Är ni många spelare och det tar långt tid kan ni välja att man får plocka paket både på ett och sex.

4. Spelomgång 2! 

Nu sitter alla eller de flesta med flera fortfarande inslagna paket framför sig. Ställ en timer, på mobilen eller liknande, på fem minuter och inled spelomgången. 

Återigen är det den yngsta spelaren som börjar slå tärningen. Slår man en etta eller sexa får man sno en ännu oöppnad klapp från någon annan runt bordet. Här är det viktigt med tempo! Spela tills klockan ringer.

5. Spelomgång 3! 

Nu sitter flera eller alla med nysnodda klappar framför sig. Och nu är det öppning som gäller. Samtliga spelare öppnar sina paket samtidigt, det är bara att slita upp. Därefter får var och en runt bordet inspektera sina medspelares och sin egen fångst. Sedan inleds spelomgången. 

Ställ återigen klockan på fem minuter. Precis som i spelomgång två får man sno paket på ett eller sex. Tänk på att spela med tempo! Lycka till!

Se också videon om att Kalle Anka blir storfilm:

Läs också om Emelies sms till sin mamma inför julen som alla kan känna igen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar ni spela julklappsspel på julen?