Julklappsspelet
Allt du behöver veta om julklappsspelet! - Foto: Bildkälla: Shutterstock

Här är de officiella reglerna för julklappsspelet

Bråk om regler och vilka klappar som ska ingå? Lugn, Nyheter24 har listat de numera officiella reglerna för julklappsspelet.


Julklappsspel har blivit ett alltmer poppis inslag i de svenska hemmen. Kanske är det inte tillräckligt mycket bråk och stök på julen, eller kanske vill alla bara liva upp den mosiga stämningen lite?

Hur som helst så finns det ett antal olika varianter av spelet, men bara en som är officiell enligt Nyheter24.

Så, varsågod – här kommer de riktiga reglerna för julklappsspelet.

1. Bestäm hur många klappar var alla ska köpa och hur mycket de ska kosta. 

Tänk på att det ni köper ska passa ALLA som ska vara med och spela. Tänk också på att det bara är du som ska veta om vad som finns i dina klappar.

När ni ska spela, börja med att lägga alla inslagna klappar i en hög på spelbordet (ett köksbord eller vardagsrumsbord duger utmärkt).

2. Spelomgång 1

Ta fram tärningen och inled spelomgången. Den yngsta personen runt bordet börjar slå, därefter går turen vidare medsols, slår man en sexa får man plocka ett paket från högen. 

Fortsätt spela tills alla paket i högen är slut. Är ni många spelare och det tar långt tid kan ni välja att man får plocka paket både på ett och sex.

3. Spelomgång 2

Nu sitter de flesta med inslagna paket framför sig. Ställ en timer, på mobilen eller liknande, på fem minuter och inled spelomgången. 

Återigen är det den yngsta spelaren som börjar slå tärningen. Slår man en etta eller sexa får man sno en ännu oöppnad klapp från någon annan runt bordet.

Här är det viktigt med tempo, spela tills klockan ringer.

4. Spelomgång 3

Nu sitter flera eller alla med ett stycke klappar framför sig. Och nu är det öppning som gäller, samtliga spelare öppnar sina paket samtidigt, det är bara att slita upp.

Därefter får var och en runt bordet inspektera sina medspelares och sin egen fångst. Sedan inleds spelomgången. 

Ställ återigen klockan på fem minuter, precis som i spelomgång två får man sno paket på ett eller sex.

Tänk på att spela med tempo, lycka till!

Läs även:
Allt du behöver veta om varför vi firar julafton

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar ni spela julklappsspel på julen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.