Lördag 26 Nov
Stockholm

Gustav Fridolin

Gustav Fridolin är en svensk politiker född utanför Kristianstad, Skåne.

Gustav Fridolin var som 11-åring med i tv-programmet Jeopardy när Magnus Härenstam var programledare. I programmet Jeopardy berättade Gustav Fridolin om en bok han höll på att skriva, som handlade om alfen Alf. 

Gustav Fridolin är partiledare, språkrör, för partiet Miljöpartiet. Fridolin blev språkrör 2011 tillsammans med Åsa Romson. Efter skandalen med Mehmet Kaplan och Grå vargarna 2016 tvingades Åsa Romson avgå, men Gustav Fridolin fick sitta kvar som språkrör. Istället för Romson tillträdde Isabella Lövin som språkrör och blev även vice statsminister. Efter valet 2018, då Miljöpartiet backade stort, gick han ut och sa att han inte kommer ställa upp för omval till språkrör under partikongressen 2019. 

Gustav Fridolin är född 1983. När han kom in i riksdagen 2002 var han den yngste riksdagsledamoten någonsin. Det var ett rekord som Moderaternas Anton Abele slog 2006. 

Gustav Fridolin lovade att fixa skolan på 100 dagar, men backade senare från uttalandet. Han har i en intervju sagt att han är mest nöjd med den nya klimatpolitiken som infördes under mandatperioden 2014-2018. 

Gustav Fridolin
Gustav Fridolin (MP). Bildkälla: Susanna Persson Öste/TT


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.