Ovig, stressad och man? Var lugn, räddningen är här

- 18/03/2014, 14:54 -

Ashkan Safaee är crossfitkillen som blev yogainstruktör och hjärnan bakom projektet "Yoga for guys".

Den kvinnodominerade träningsformen Yoga har spridit sig allt mer och utövas av allt från gravida kvinnor till vanliga motionärer och MMA-fighters. 

Ashkan Safaee har nu bestämt sig för att även få in de oviga svenska männen i yogavärlden. 

– Min huvudsakliga ambition med "Yoga for guys" är att få fler killar att testa yoga. Jag själv har alltid varit ensam kille på mina yogapass. Det har ansetts som feminint med yoga, och testar du dessutom på meditation så är du flummig. Jag ville förändra det perspektivet då det finns så mycket bra att lära sig inom det här, säger Safaee till Nyheter24. 

Vill slå hål på fördomarna

Ashkan berättar att han vill slå hål på fördomarna om vem den typiska yogautövaren är. 

– Det förekommer fördomar som att killar inte ska gå barfota, göra stretchövningar och vara tysta – utan de ska skrika, lyfta och dra omkring. Sanningen är den att det förebygger skador för de som sysslar med mer extremare träning som crossfit, MMA och löpning. Det gör dig med andra ord till en bättre idrottare. 

Hur fick du idén till "Yoga for guys"?

– Jag vet själv om att det som kille kan vara knepigt att gå på en yogastudio med 30 stycken tjejer. Du är ensam, du är svinstel och kan knappt göra en fjärdedel av alla positionerna. Jag blev klar som yogalärare för ett och ett halvt år sedan. På sidan driver jag eget företag så jag behöver inte försörja mig på det utan kände att jag vill göra det som ett roligt projekt på sidan av. 

Tränade crossfit upp till fem dagar i veckan

Innan Ashkan fick upp ögonen för yoga låg fokus på crossfit och löpning som han utövade upp till fem-sex dagar i veckan.  Den hårda träningen bidrog till ökad stelhet och trötthet i kroppen, vilket fick honom att började med yoga i syfte att bli smidigare och mjukare. 

– Mycket löparkillar kommer till mig och har samma problem som jag själv hade. Så de vill börja med att försöka bli smidigare, men sedan märker de att de även blir mer centrerade, lugnare och får en helt annan typ av kropp. 

"För män som inte kan nå sina tår"

Att känna någon slags prestationsångest innan dessa yogapass är bara onödigt. På sidan förklaras det mycket tydligt att denna yoga är "utvecklad för män - där det är okej att inte kunna nå sina tår".

Är det här någonting du skulle vilja testa?