”Sluta skräm våra barn med er klimatångest”

Det är titeln på Sverigedemokraternas senaste debattartikel i Aftonbladet. I artikeln blir det tydligt att Sverigedemokraterna helt saknar förståelse för både begreppet klimatångest och för svenska ungdomars verklighet.  

SD gällande att ungdomars klimatångest beror på miljörörelsens samt partierna Miljöpartiet och Centerpartiets retorik. Inte på det faktum att vi faktiskt befinner oss i en klimatkris.

Klimatångest
Från SD:s artikel i Aftonbladet om klimatångest

I princip alla barn och ungdomar i Sverige har tillgång till internet. De är extremt uppkopplade och det vore en fantasi att tro att vi skulle kunna undanhålla information från dem om situationens allvar. Inte tala om hur ohederligt det vore att ens försöka.

Vidare menar SD att det inte finns någon anledning för barn och ungdomar att känna klimatångest eftersom Sverige inte kan påverka klimatkrisen. Till stöd för detta påstående slänger de in diverse siffror om utsläpp och på så sätt helt missar det faktum att klimatet handlar om mer än enbart koldioxidutsläpp.

De konstaterar också att det faktum att Sverige inte kan påverka klimatet ger vid handen att ungdomar inte under några omständigheter behöver känna klimatångest. What?? Det här påståendet är befängt.

Klimatångest handlar om rädslan för konsekvenserna för vårt samhälle när klimatet kollapsar.

Det SD menar är ungefär som att säga till någon med cancer i släkten. ”Du behöver inte vara rädd för att få cancer, du kan ändå inte påverka din situation!”. Som om vetskapen om att man är maktlös gör en mindre rädd.  Det är precis tvärtom.

Att helt kapitulera inför klimatkrisen, såsom Sverigedemokraterna vill att Sverige ska göra, är ett svek utan proportioner mot alla barn och ungdomar i Sverige. Vi är skyldiga dem att försöka. Oavsett om vi inte kan garantera att vi kommer lyckas.

Problemet idag är inte att ungdomar har klimatångest. Problemet är att vuxna INTE har det. För hade vuxna haft klimatångest, då hade vi inte ens varit i den här sitsen idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.