Sluta hylla ätstörningar

Överallt där man tittar pekar siffrorna åt fel hål. Fler och fler drabbas av ätstörningar. En dödlig sjukdom. Faktum är att anorexi är den dödligaste sjukdomen av alla psykiatriska diagnoser. 

Efter pandemin har man också sett en kraftig ökning av patienter med ätstörningar. I flera regioner har antalet remisser fördubblats och köerna är oändligt långa. Jag skulle kunna sitta och rabbla såna siffror hela natten. Men ni fattar poängen.

Läget är akut. Och vi behöver göra allt vi kan för att vända den här trenden.

Så därför blir jag smått irriterad av Irena Pozars krönika i Expressen idag. Pozar riktar kritik mot hur kritiken mot Gina Tricot framförts. 

Hon menar att det är oundvikligen att detta kommer få Bianca att må dåligt. (Irena ger emellertid inget konkret svar på hur man bör kritisera på rätt sätt, annat än att inte kommentera hennes kropp).

Och vet ni, jag är faktiskt beredd att ta den risken. Att vara tyst är inget alternativ.

Det du tittar på, ser upp till och det som hyllas skapar våra ideal. Just nu skapas ett ideal runt Bianca som säger att ätstörning = framgång. Återigen, det är inte Biancas fel. (Det är Discovery plus fel (Wahlgrens värld), Gina Tricot och andra företags fel.)

MEN! Att prata om sin ätstörning är INTE alltid en positiv sak.

Särskilt inte när man är mitt uppe i sin ätstörning och inte är villig att söka hjälp, såsom Bianca. Det kan lätt bli att man triggar andra istället. Och detta är något som reality programmet Wahlgrens värld ägnar sig åt och behöver ta ansvar för. Det blir särskilt problematiskt om man är i en position där väldigt många ser upp till en och där ätstörningen kopplas samman med andra faktorer såsom framgång. (Att anlitas som modell när man är sjuk är en tydlig signal om att ätstörningar faktiskt bidrar till framgång).

Det finns säkert dem som blir hjälpta av att Bianca pratar om hur sjuk hon är. Men med min erfarenhet från äs är jag övertygad om att det skadar mer än hjälper. Särskilt efter alla DM jag fått om hur triggande döttrar, systrar och vänner blivit av Bianca. Oftast skrivna av förtvivlade mammor.

1 kommentar

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Men du har ju skrivit på din info sida här att du själv tidigare har pratat dagligen om din ätstörning på instagram om din kamp mot framförallt din ätstörning, delvis för att få ordning på dina tankar och för att bryta tabun kring det.

    Så varför får inte Bianca prata om det?
    Du kan ju inte veta vad hon gjort/gör mot sin ätstörning? Du har endast sett ett klipp på Wahlgrens värld och man säger mkt saker när man är upprörd och i affekt.
    Du skriver att det handlar inte om Bianca men i varje bildspel du skrivit så handlar det om Bianca o i varje text skriver du om just henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.