Detta kaos handlar inte om Bianca Ingrosso

Jag var 16 år när jag började gå på behandling hos Stockholms Centrum för Ätstörningar.

Det var på den tiden då modellagenturer hängde utanför portarna till kliniken för att haffa anorektiska flickor. Deras nya modeller.
Ååå vad jag hoppades att de skulle välja mig. Jag skulle minsann aldrig gå upp i vikt bestämde jag mig för.
Fan ta dom jävlarna! Känner jag nu.
Jag blir därför oerhört triggad och besviken av att se att @ginatricot väljer att använda en modell som uttalat offentligt att hon har en pågående ätstörning. Ja det gäller @biancaingrosso , och nej ingen skugga faller på henne.
(Gina Tricot är även företaget med så pass små storlekar att knappt någon kommer i dem).
Men vadå, ska inte Bianca få jobba?

Det här handlar inte om henne. Det handlar om att branschen måste ta ansvar för den roll de spelar i att skapa ett ätstört samhälle. 2013 ville Gina Tricot jobba emot ätstörningar, men verkar nu ha tagit en annan väg.

Detta måste också ses i ljuset av att modebranschen genom årtionden varit med och skapat sjuka ideal. Och att branschen har en särskild ställning när det kommer till att bidra till det ätstörda samhället. Hade detta gällt vilket annat jobb som helst hade jag tyckt att det vore fullständigt vanvettigt att välja bort någon pga dess ätstörning.
Jag har också fått både DM, sätt kommentarer och fått det berättat för mig flera gånger om hur påverkade människors döttrar, systrar och vänner blivit av att ta del av Biancas ätstörning. Detta ligger inte på något sätt på Bianca utan där har individen ett eget ansvar. MEN detta är ändå något som modeförtag bör beakta. Det är också svårare att välja bort reklam än vad det är att exempelvis inte titta på realityprogrammet.
Att medvetet använda modeller med ätstörningar är att främja sjukdomen både hos individen och hos mottagaren. En mottagare som ofta är en unga tjej. Budskapet som skickas är att vill du lyckas så behöver du vara så smal som man bara kan bli genom en ätstörning.
Och det är oerhört ansvarslöst.
Jag trodde vi var förbi den destruktiva Top model eran??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.