Elisabet Höglund är patriarkatets främsta företrädare

Ni är väl få som missat Elisabet Höglunds utfall mot Jenny Strömstedt? I Vinter i P1 berättade Jenny öppet och modigt om ett våldtäktsförsök hon utsatts för som ung. För någon oförståelig anledning fick Elisabet för sig att kommentera det hela. På sin blogg skriver Höglund att Jenny är medskyldig till det som hände. Och sen kastar hon sig ut i en lång rant om varför kvinnor som dricker får skylla sig själva om något händer. Hon skriver bland annat:

En kvinna som inte vill bli våldtagen måste tänka på det innan hon super sig full och följer med en man hem eller till hans hotellrum. Gör hon det ändå, så utsätter hon sig för en stor risk.

Ingen borde egentligen bli förvånad, Elisabet Höglund har länge gått patriarkatets ärenden.

2017 skrev hon en debattartikel i Expressen om #metoo med en lång rad galna påståenden.

Här är några av guldkornen, eller snarare, bajskorvar från artikeln:

Och varför lägger kända och okända kvinnor ut nakna eller halvnakna bilder på sig själva på Facebook och Instagram? Samtidigt klagar kvinnor på hur männen exploaterar och trakasserar dem sexuellt. Min slutsats är: Vissa kvinnor bär faktiskt själva en del av ansvaret. Lägger du ut en nakenbild på dig själv, så signalerar du till omvärlden att det är okej att närma sig dig.

Kvinnor bär alltså själva en del av ansvaret om de blir utsatta för sexuella trakasserier?? Japp, enligt Höglund.
Tyvärr tror jag att flera av de kvinnliga artister som nu klagar över Harvey Weinstein själva en gång i tiden sannolikt gick med på att bli ”klappade”. Att få en stor filmroll eller annan framgång har ofta, i varje fall förr, varit skäl för kvinnor att acceptera att män ”tog betalt in natura” och utnyttjade sin övermakt.
Notera formuleringen ”gick med på”! Det vill säga, det är kvinnors ansvar att de blev utsatta!
Sen har vi denna:
Vi kvinnor behöver inte se en potentiell våldtäktsman i varje karl.
Det här sista citatet fick mig att brinna till lite extra. För å ena sidan säger Höglund att kvinnor som dricker, lägger ut nakenbilder eller går hem till en man får skylla sig själva om något händer. Men å andra sidan säger hon att vi inte ska utgå från att män är våldtäktsmän!
Hur ska du ha det egentligen Elisabet?

1 kommentar

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Höglund har rätt. Det finns kvinnor som t o m låter sig opereras för att få män att tappa fattningen. Och sedan, då ingreppet uppenbarligen lyckats, klagar hon!
    Kvinnor borde väl känna sig smickrade då karlar närmar sig fysiskt, om hennes tilltal är fysiskt.
    Att ändra utseendet är för övrigt att dölja ärvda egenskaper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.