Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

IT-skandalen på Transportstyrelsen

Detta har hänt:


* April 2015 får IBM i uppgift av Transportstyrelsen att ta över IT-driften


* I maj samma år tar Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren beslutet att backa från lagar som ska skydda känsliga uppgifter 


* Säpo startar en kontroll på överflyttningen av IT-driften, i och med att det finns en rädsla att känsliga uppgifter har hanterats fel. 


* En förundersökning inleds mot generaldirektören i januari 2016. 


* Ett år senare, januari 2017, får Ågren sparken. Regeringen meddelar inte orsaken bakom beslutet. 


* Det kommer till kännedom under juli månad att Ågren erkänt brott gällande datahantering och fått böter på 70 000 kronor. 


* Infrastrukturministern Anna Johansson(S) meddelar att myndighetens chef Rolf Annerberg får lämna sin post. 


* Dagens Nyheter avslöjar att information som tillgängliggör spårning och identifikation av personer med skyddad identitet finns bland uppgifterna


* Stefan Löfven säger på en presskonferens att han känt till IT-skandalen sedan januari 2017, samtidigt som infrastrukturminister Anna Johansson, ansvarig minister. Inrikesministern Anders Ygeman samt försvarsminister Peter Hultqvist hade då känt till affären i ett år. 


* Den 26 juli meddelar Alliansen på en presskonferens att väcka en misstroendeförklaring mot tre ministrar. Anders Ygeman, Peter Hultqvist och Anna Johansson. Sverigedemokraterna stödjer beslutet medan Vänsterpartiet anser att beslutet är för hårt och överväger istället att väcka misstroende mot enstaka minister.