Stockholm

Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt är en svensk politiker och tidigare partiordförande i Vänsterpartiet. Han är född 1964 i Göteborg, och är gift med Ann Måwe

Sjöstedt har tidigare jobbat som bilmontör, men valdes till partiledare för Vänsterpartiet 2012. I januari 2020 meddelade Sjöstedt att han inte skulle ställa upp till omval vid Vänsterpartiets kongress och i oktober samma år efterträddes han av Nooshi Dadgostar


Sjöstedt har tidigare haft en blogg, men slutade blogga 2016. Jonas Sjöstedt har skrivit flera böcker, bland annat en deckartrilogi som utspelar sig i EU-miljö. Jonas Sjöstedt skrev böckerna när han var EU-parlamentariker.


Sjöstedt gick med i Västerpartiet Kommunisterna och ungdomsförbundet Kommunistisk Ungdom på 70-talet. Han har senare tagit avstånd från kommunismen, och var en av dem som ville att Vänsterpartiet skulle byta namn 1990.


Under folkomröstningen till EU 1994 var Jonas Sjöstedt en stark motståndare till att Sverige skulle gå med i EU.


Jonas Sjöstedt har också en karriär som skådespelare. I serien Mammor spelade han med Calle Schulman och Anitha Schulman. Jonas Sjöstedt spelade bonuspappa. I Kanal 5:s serie Sommaren med släkten spelade Jonas Sjöstedt en snäll busschaufför.


Jonas Sjöstedt
Jonas Sjöstedt, bildkälla: Claudio Bresciani
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.