Ekonomi - Nyheter, artiklar, reportage och video

Vad är ekonomi?


Ekonomi är ett omfattande ämne som handlar om hur samhällen och individer hanterar resurser. 


Det handlar om att förstå hur pengar, varor och tjänster rör sig i ekonomin och hur man kan maximera vinst och minimera förlust. Ekonomi är en viktig del av samhället och påverkar allt från politik till vardagsliv.


Vad betyder ordet ekonomi?


Ordet ekonomi härstammar från grekiskan och orden ”oikos” och ”nomos”, vilka kan översättas till "hus" respektive "lag". Man brukar därför säga att ordet ekonomi betyder ungefär "lagen om hushåll" eller "läran om hushåll".

Vad handlar ekonomi om?


Ekonomi handlar om att hantera resurser på ett effektivt sätt. Det handlar om att förstå hur pengar, varor och tjänster rör sig i ekonomin och hur man kan maximera vinst och minimera förlust. Ekonomi är en viktig del av samhället och påverkar allt från politik till vardagsliv. Genom att förstå ekonomi kan man fatta bättre beslut och göra mer informerade val.


Vad kan man bli efter att ha pluggat ekonomi?


Genom att studera ekonomi kan man få en djupare förståelse för hur samhället fungerar och hur man kan bidra till en hållbar och stabil ekonomi på både mikro- och makronivå. 


Det finns många ekonomiska utbildningar i Sverige och de som studerat ekonomi kan välja mellan många olika yrkesvägar. Vissa blir revisorer, marknadsförare och inköpare, medan andra blir managementkonsulter och projektledare. 

igår 23:00
Det ser mörkt ut för Elon Musks elbilsimperium. Bolaget var länge marknadsledande, men nu är konkurrensen om elbilsmarknaden knivskarp. Så är rådet att ta ut pengarna och sticka? Det reder privatekonomen Frida Bratt ut på onsdagen för Nyheter24.
igår 22:05
Efter ett bra första kvartal på Stockholmsbörsen har april visat desto mörkare siffror. Men det finns flera aktier som gått bra trots motvind. Rapportsäsongen har bjudit på flera starka uppgångar framförallt i svensk verkstadsindustri. En svag krona är dåligt för sommarsemestern, men bra för stora bolag som Volvo och Ericsson, verkar det som.
igår 18:48
Handelsbanken gör sin sämsta börsdag någonsin på onsdagen. Och det är dåliga nyheter för både de svenska småspararna och för pensionsjättarna, som investerat multum i både Handelsbanken och dess konkurrenter. Flera andra storbanker följde med i raset. Nyheter24 har talat med privatekonomen Frida Bratt på Nordnet om hur man ska tänka som småsparare.
igår 16:16
Pensionsmyndigheten spår att åldern för när man tar ut allmän pension sjunker 2024. Läs mer om Pensionsmyndighetens prognos på Nyheter24!
igår 11:40
Handlar du på Ica, Lidl, Coop, Willys eller Hemköp? Dagligvarunytt har granskat vilken matjätte som har mest respektive minst lojala kunder.
igår 08:13
Antalet bedrägerier ökar. Nu varnar sparekonomen Frida Bratt för en relativt ny form av bedrägerier som drabbar alla. Läs mer på Nyheter24!
2 dagar sedan 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i helgen, genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack.
2 dagar sedan 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.
2 dagar sedan 16:53
Shoppar du hållbart? En undersökning visar vilka som helst handlar cirkulärt. Den äldre generationen är minst benägna att handla hållbart.
2 dagar sedan 14:02
För att köpa snus och andra varor med åldersgräns sprids nu appar som liknar moderna BankID-varianter som Freja. För 45 kronor får de ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior, som gör att man kan köpa snus och andra varor.
3 dagar sedan 15:21
Enligt Boolis analys har man räknat ut att det går att få 200 000 kronor mer när man säljer bostadsrätten i storstadsregionerna, eller 150 000 i inlandet, om man piffar till "hemmets hjärta".
3 dagar sedan 14:39
Miljontals kronor i de svenska skatteavdragen för hushållsnära tjänster går till renoveringar och hemstädning i Spanien, Frankrike och många andra länder.
3 dagar sedan 12:43
Det finns en exklusiv vinprovning i en källare där man betalar ungefär 220 000 kronor, för att få dricka vin med kändisar och superrika. Men för att få bli medlem måste man klara ett prov som visar att man trots sin förmögenhet inte är en snobb.
3 dagar sedan 11:28
Har du kvar din gamla tjock-tv? Vissa märken och modeller kan vara värda tusenlappar. Läs mer på Nyheter24 om tv-apparaterna som efterfrågas.
19 Apr, 17:20
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post och telestyrelsen. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.
19 Apr, 17:19
Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur sambos kan tänka kring ekonomi.
19 Apr, 16:59
Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin.
19 Apr, 15:54
Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungna att betala tillbaka pengarna, varnar Försäkringskassan.
19 Apr, 14:53
Magnus Hedberg är expert i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget.
19 Apr, 14:40
När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp.
1 2 3 4 ... 48