Ulf Kristersson nu och som ung. Kollage.
Åren har gått kan man ju säga... - Foto: TT/SVT

1989 ville Kristersson ha fri invandring – så här säger han nu

Som 25-åring vill han ha öppna gränser. Nu har Moderaternas Ulf Kristersson ändrat uppfattning. "Jag har lärt mig den hårda vägen", säger han till Nyheter24.


Valet närmar sig, och en av de mest diskuterade frågorna är invandring och migration. När Moderaternas Ulf Kristersson var med i SVT:s partiledarutfrågning på torsdagskvällen var han mycket kritisk mot hur tidigare regeringar, även den han själv satt i, behandlat migrationen. 

– Sverige blev ett lätt offer när vi hade mer eller mindre öppna gränser. VI har aldrig tänkt igenom kombinationen att ta ansvar för en trasig värld och samtidigt ta ansvar för hur det går sen i Sverige, sa Ulf Kristersson i utfrågningen. 

Ville ha fri invandring

Men Ulf Kristersson har inte alltid tyckt så. I slutet av 80-talet var Ulf Kristersson ordförande för Moderaternas ungdomsförbund Muf. Då ville han ha helt öppna gränser, och ställde hårda krav på dåvarande partiledaren Carl Bildt. 

– Moderaterna ska stå för att Sverige ska ha så öppna gränser som möjligt, sa Kristersson i en intervju 1989. 

När Nyheter24 frågar Kristersson hur han ser på det där idag, har Moderat-ledaren respekt för sitt forna jag. 

– Det var en väldigt idealistisk uppfattning – en fri värld helt utan gränser. Det var några år sedan jag förstod att det inte fungerar i ett land som Sverige, det fungerar inte med den svenska välfärdsmodellen, den fungerar inte med den jämlikhet vi vill ha i vårt land, säger Ulf Kristersson till Nyheter24. 

– Jag övergav den uppfattningen för väldigt många år sen, fortsätter han. 

Om du fick sätta dig ner och prata med ditt 25-åriga jag, hade ni varit osams då?

– Inte osams, jag har stor respekt för principiella argument. Men jag hade sagt till mitt yngre jag att jag lärt mig saker den hårda vägen, och de där idealen du har funkar inte i verkligheten. 

Innan intervjun pratade Nyheter24 med Ulf Kristersson, och han menade då att han inte är speciellt orolig inför valet, trots att M ligger en bra bit under sitt valresultat från 2014 – läs mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta på Moderaterna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.