Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så gör du vegansk Twix

Denna text är hämtad från bloggen My Kitchen Stories.

Mat | 11/09/2017 11:08

Min första tanke när jag publicerade mitt recept på vegansk salt karamell var att jag ville testa att göra veganska twixrutor med den.

Min första tanke när jag publicerade mitt recept på vegansk salt karamell på tahini var att jag ville testa att göra veganska twixrutor med den. Självklart utan vitt socker. Det är ju hela grejen med mina vego-måndagar. Att utmanas till max och att testa något annat än den klassiska bakningen med ägg, socker och mjölk. De här twixrutorna påminner ganska mycket om mina nyttiga snickersrutor men är ett perfekt alternativ till dig som inte gillar dadlar och/eller är allergisk mot jordnötter men ändå vill baka och fika veganskt. 

 

Förra veckan fick jag även hem ett väldigt generöst chokladbud från RAW chokladfabriken med många spännande smaker att prova. Till det här receptet använde jag deras orginalsmak. Viktigt att komma ihåg är dock att det här receptet inte är RAW eftersom att både karamellen och chokladen värms upp men jag tycker att deras choklad är ett riktigt gott veganskt alternativ.

 

Jag bakade mina veganska twixrutor i en rektangulär form på 20×15 cm och receptet räcker till ca 6 stycken stora eller 12 stycken små hälsosamma snickersrutor.

 

Ingredienser:

2 dl tahini (sesampasta)

3 dl havregryn

4 msk kokossocker

1 sats vegansk karamell 

100 g mörk vegansk choklad

2 tsk kokosolja

 

Gör såhär:

1. Arbeta ihop tahini, havregryn och kokossocker till en formbar massa.

2. Täck en form med måtten 20x15 cm med bakplåtspapper och tryck ut havregrynsmassan i botten på den.

3. Ställ formen i kylskåpet i minst 1 timme innan du brer på den veganska karamellen. 

4. Låt formen stå kallt i kylskåpet medan du smälter chokladen i microvågsugnen i 30 sekunders-intervaller. Blanda ner kokosoljan och låt chokladen svalna helt men fortfarande ha en rinnig konsistens när du häller den över karamell-lagret i formen.

5. Formen behöver stå kallt i minst 1 timme innan du skär upp rutorna. Tips är att skära med en kniv som du hållt under en stråle med varmt vatten så är det lättare att skära snygga rutor.

 

Förvaras i lufttät burk i kylskåpet.

Vill du också få ut din röst?