Perfekt till festen – så gör du en härlig pizzafläta

Den är också sjukt lätt att ta med sig på typ picknick eller annan utflykt utan att hela packningen blir täck i smält ost.


Gör pizzamåltiden till en stor delad fest med den här pizzaflätan. 

Receptet ger 12 bitar

Ingredienser:

½ paket jäst (25 g)

4 dl fingervarmt vatten

2 msk olivolja

½ tsk salt

8-10 dl vetemjöl

Valfri fyllning. I videon har jag: ca 1,5 dl tomatsås, strimlad rökt kalkon, svart urkärnade oliver, tärnad paprika och riven ost

Uppvispat ägg till pensling och mer riven ost till garnering.

Gör så här:

  • Smula jästen i en bunke och lös upp i vattnet. 
  • Tillsätt olivolja och rör om.
  • Ha sedan i salt och vetemjöl. Knåda till en smidig och lite klibbig deg i 10 minuter i hushållsassistent och det dubbla för hand. 
  • Låt degen jäsa övertäckt i minst 1 timme innan du kavlar ut den.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Kavla ut degen till en rektangel som är ca 1 cm tjock. Lägg tomatsås i mitten med marginal på sidorna om ca 10 cm. Garnera med riven ost och annan valfri topping.
  • Skär 2 cm breda remsor längs med rektangelns långsidor och vik in på varannan sida tills du får en flätad längd.
  • Lägg pizzaflätan på en plåts med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och garnera med mer ost.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills den fått en gyllenbrun färg.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!