Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

2017-12-01 19:50

"Jag orkar liksom inte ta striden, så jag tar skulden."

I vårt senaste poddavsnitt så snackar vi en hel del om självkänsla. Som jag sa i podden så fick jag några insikter om min egna självkänsla för en tid sen. Satte mig direkt och skrev ner tankarna som jag tänkte dela med mig av här. Kanske känner någon igen sig och kommer till samma insikt själv.

Förr kunde jag alltid stå upp för både mig själv och andra så länge jag var säker på att jag stod för det jag tyckte och sa. Men den självsäkra och modiga Lisa Billinger har inte synts till i min spegelbild på länge.

Förr kunde jag alltid stå upp för både mig själv och andra så länge jag var säker på att jag stod för det jag tyckte och sa. Men den självsäkra och modiga Lisa har inte synts till i min spegelbild på länge.


Den senaste tiden har jag varit väldigt ängslig, osäker och så rädd att någon ska tycka illa om mig. Oavsett om jag inte gjort något fel så backar jag, säger förlåt eller gottgör.


Jag orkar liksom inte ta striden, så jag tar skulden.


Ibland låter jag folk köra över mig helt utan att säga ifrån, oavsett om jag inte gjort något fel så säger jag inget. Förutom förlåt då.


Det slog mig här om dagen hur jag alltid försöker söka efter rätt svar hos någon annan. ”Var det här dumt”, ”gjorde jag fel nu?” eller ”är det här verkligen okej?” Frågade jag alla, förutom mig själv.


Att kunna lita på sina egna svar hänger väl ihop med självtillit och självförtroende. Och när det inte är på topp så söker man efter svaren hos någon annan. Och då är det lätt att det känns fel ändå i slutändan, eftersom man inte gjorde det som man själv, innerst inne, tyckte var rätt.


Jag har inte de bästa svaren på hur man hittar sin självtillit. Men jag är ganska säker på att rätt svar på de där frågorna man ställer inte kan finnas i någon annan, utan man måste fråga sig själv istället. Och lita på det svar man får. Även om det är läskigt.


Våga säg ”fuck it” lite oftare än ”förlåt” och stå upp för dig själv och ta striden istället för skulden för något du inte gjort.