Mest läst

Det här har du rätt till om du blir sjuk på semestern

Vad händer om man blir sjuk på semestern?. Foto: Unsplash/ Ruben Ramirez
Dela på Pinterest
Att bli sjuk under semestern är inte direkt något ovanligt. Men visste du att du har vissa rättigheter när det händer? Och att du kan sjukanmäla dig från din semester?

Varför blir man ofta sjuk på semestern?

Att gå på semester är oftast helt underbart, men ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Att bli sjuk lagom till semestern eller under semestern är tyvärr väldigt vanligt. Det beror på att vi är stressade på jobbet och att kroppen skjuter upp sjukdomar - tills vi slappnar av.

Men, visste du att du kan sjukanmäla dig från din semester? 

Sjuk på semestern – vad gäller?

I Sverige har vi en lag som kallas för semesterlagen, en lag som flera av oss faktiskt glömmer bort. Den innebär att du som anställd har rätt till semester, och att den finns för att kroppen ska få vila och återhämta sig.

Men om du då blir sjuk under din semester, och din vila och återhämtning störs, så kan du alltså sjukanmäla dig från semestern - och då ha kvar dina semesterdagar, enligt Unionen

Det fungerar precis som vanligt att första sjukdagen är en karensdag, därefter får du sjuklön. När du då sjukanmäler dig så avbryts din semester och du har kvar de dagarna till senare på året, skriver DA.

Alla arbetsplatser är såklart olika, så det gäller att prata med sin arbetsgivare för att höra hur det ligger till där just du jobbar. Men enligt lag har du alltså rätt att avbryta din semester om sjukstugan hälsar på. Bra att veta, eller hur? 

Artikelbild: Unsplash/ Ruben Ramirez

Läs mer:

5 saker du måste göra på jobbet innan du går på semester