Mest läst

Det här får Instagram göra med dina bilder – som du själv sagt ja till

Dela på Pinterest
Vad har vi egentligen sagt ja till när vi accepterar Instagrams villkor?

Det här med att ladda upp bilder på Instagram är de flesta av oss vana vid nu för tiden. Vissa av oss tänker igenom varje bild tusen gånger innan vi publicerar och andra av oss publicerar vad som helst, när som helst.


Men vad kan egentligen hända med allt du publicerar på Instagram? Det har advokaten Jenny Afia svaret på.

Instagrams villkor är 5 000 tecken långt och ska vi vara ärliga med varandra så har typ ingen av oss läst igenom det, eller hur? Vi säger bara "ja" när vi laddar ner appen och börjar leka med filter och lajks.

Jenny Afia tycker det här är problematiskt, att unga inte läser igenom villkoren – och att Instagram inte har mer "ungdomsvänliga" villkor som är lätta att förstå.

"Yngre personer ger oavsiktligt ifrån sig personlig information utan att på riktigt förstå vem som får den informationen och vad de kan göra med den" säger hon till Washington post.

Så hon har alltså läst igenom allt och förkortat ner det – till en lång men så sjukt viktig mening. Detta för att unga ska förstå vad de egentligen sagt "ja" till när de accpeterar Instagrams villkor.

"Trots att du är ansvarig för vad du lägger upp på Instagram så kan vi behålla, använda och dela din personliga information med företag som är kopplade till Instagram. Det handlar om ditt namn, mejladress, skola, var du bor, bilder, telefonnummer, dina lajks och det du inte lajkar, var du befinner dig, vilka dina vänner är, hur ofta du använder Instagram och all annan personlig information. Även din födelsedag och vilka du chattar med, inkluderat privata meddelanden i appen".

Det hon menar är alltså att du äger bilderna du själv postar på Instagram men appen kan använda dina bilder och låta andra företag använda dem med – utan att du vet om det.


Ska vi bli mer försiktiga med var vi publicerar nu? Ja, det borde vi verkligen.

Visste du att folk kan avslöja dig att du stalkar någon på Instagram? Här kan du läsa hur.

Gilla Modette på Facebook!