Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Killar måste sätta sig i baksätet och hålla tyst

Dela på Pinterest
KRÖNIKA: Modettes redaktör Sara Lund tycker det är fel att männen alltid ska köra bilen – trots att kvinnan också har körkort.

"Nu borde du växla. Vill du att jag kör i stället? Här hade du lätt hunnit köra om. Vill du att jag ska parkera åt dig?"

Det är kommentarer som kvinnor ofta får höra när de kör bil, enligt en ny undersökning. Alltså kommentarer som ifrågasätter kvinnornas körförmåga – något som är både idiotiskt och nedvärderande.

Så, vem är personen som sitter bredvid föraren och säger dessa kommentarer?

"Nu borde du växla. Vill du att jag kör i stället? Här hade du lätt hunnit köra om. Vill du att jag ska parkera åt dig?"

Jag ser framför mig en man som egentligen bara vill rycka åt sig ratten själv och köra resten av vägen – precis som han vill. En man som tänker att han är bättre än hon som kör. En man som tycker att hela hans manlighet försvinner om han låter kvinnan köra. En douchig mansgris, helt enkelt.

Igår, när den här undersökningen presenterades, så träffade jag racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Hon gav mig en tankeställare när hon pratade om att det nästan alltid är männen som kör i ett större sällskap – något som låter sjukt i teorin, men faktiskt stämmer i praktiken.

Shoppingtips
GRL PWR
Dream big
Mom to be

Det är så självklart att det alltid är mannen som tar platsen bakom ratten och kör bilen, trots att en eller flera kvinnor i sällskapet också har körkort. Det är liksom mannens heliga plats.

För om vi tänker efter lite, visst är det alltid pappan eller pojkvännen som kör?

Det är som att killar bara tar det för givet, att förarsätet är hans. Att han kör bättre. Att tjejer trivs bättre i passagerarsätet.

Mikaela förklarade det som att det alltid har varit så, att det håller i sig från förr. Och ja, det stämmer förmodligen. Det är ytterligare ett jävla idiotiskt påhitt som patriarkatet bidragit till.

En annan faktor är så klart att kvinnorna självmant sätter sig i passagerarsätet. Men anledningen till det är för att kvinnorna helt enkelt inte pallar höra de idiotiska kommentarerna – vilket det faktiskt finns bevis för. Enligt undersökningen så undviker nämligen var femte kvinna att köra bil just på grund av detta.

Och hur dumt och idiotiskt är inte det?

Det är dags att kvinnor får känna på lite äkta körglädje utan att ha en dryg kommentator bredvid sig som hela tiden påpekar vad hon kan göra bättre.

Så, jag tycker det är dags för tjejer att ta tag i ratten och för killar att sätta sig i baksätet och hålla tyst. Då kan de vara män på riktigt – män som förstår att de kan vara män utan att trycka ner en kvinna.


Källa: Undersökningen är gjord av YouGov i uppdrag av Audi.

Om skribenten:

Sara Lund är redaktionellt ansvarig på Modette.se. Läs fler av hennes krönikor här:

Du som sitter i kassan på Ica – du suger på ditt jobb

Nej, Vildes Instagram är varken rolig eller feministisk

Nej Kissie, killar ska inte betala dig ett skit

Gilla Modette på Facebook!