Bianca Ingrosso tar kampen mot ätstörningar – och det är så viktigt

- Foto: Stella Pictures / Stella Pictures
Dela på Pinterest
Bianca Ingrosso talar ut om att hon för några veckor sedan sökt hjälp på en klinik för att bli kvitt sin ätstörning. Nu går hon och poddkollegan, Alice Stenlöf, in på djupet om sjukdomen för att hjälpa andra.

Tidigare har Bianca skrivit mycket om stress och att hon lidit av ätstörningen bulimi. Idag berättar hon i ett blogginlägg som heter "Till dig som har en ätstörning" att hon ännu inte är helt frisk och att hon för några veckor sedan besökte en klinik för att bli frisk – en gång för alla.

"För några veckor sedan besökte jag en klinik här i Stockholm för ätstörningar. Jag fick träffa och prata med en läkare och en beteendevetare som förändrade hela min syn på min sjukdom på bara en timme. En timme som nu gjort att jag kämpar mer än någonsin för att bli frisk och att bli helt frisk denna gången", skriver Bianca på sin blogg.

Bildkälla: Instagram/Bianca Ingrosso

"Det är dags för mig att förstå innebörden av vad min sjukdom bulimi gör med mig. Hur den tar sönder mig och bryter ned mig totalt. Hur den mobbar mig varje dag och trycker ned mig konstant. Hur den tar över hela mitt liv och hur mycket den får mig att hata mig själv. Men nu orkar jag inte mer! Nu har jag fått nog!", skriver Bianca på blogginlägget.

Bianca är långt ifrån ensam och ätstörningar drabbar flera tusentals, både tjejer och killar, varje år. Efter besöket på kliniken så beslutade sig Bianca för att gå in på djupet och bjuda in en expert till det senaste poddavsnittet, "Till dig som hatar din kropp", i hennes podd "Alice och Bianca – Har du sagt a får du säga b".

I avsnittet pratar de om detta känsliga, men så viktiga ämne för att sprida kunskap till alla som drabbats själva, eller har någon i sin närhet som lider av en ätstörning.

Bildkälla: Instagram/Bianca Ingrosso

Det är aldrig för sent, eller för tidigt, att söka hjälp för ätstörningar och psykisk ohälsa. Ätstörningar behöver inte alltid synas utåt eller vara extrema, utan om du uppfattar din syn på mat, hälsa och träning som ett problem som får dig att må dåligt så är det bra att söka hjälp.

Det kan du göra genom att prata med en kurator, berätta för en vän, eller ringa din vårdcentral och boka in en tid.

Om du däremot har en vän som lider av ätstörningar så kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga för att hjälpa sin kompis. För en tid sedan intervjuade Modette artisten Mikaela Urbom, som själv lidit av ätstörningar under flera år, om hur man ska göra för att hjälpa sin kompis. Se hennes tips i spelaren nedan.

Mer:

Mikaela Urbom tipsar om hur du hjälper kompisar med ätstörningar

Mikaela Urbom om ätstörningar i ny bok: "Det går att bli frisk"

Svar på alla frågor om psykisk ohälsa innan du söker hjälp

Bildkälla: Instagram/Bianca Ingrosso