Mest läst

Högkänslig? Så vet du om du är en HSP-person

Är du högkänslig? Ta hjälp av psykologen och forskaren Elaine Arons testfrågor. Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Har du nära till känslor och tar in många intryck i olika miljöer? Då kan du vara högkänslig, även kallat HSP. Med hjälp av psykologen och forskaren Elaine Aron reder vi ut begreppet och tar upp några av frågorna som ger svaret.

Detta är en redaktionell artikel med kommersiella länkar via vår partners Adtraction, Adviral, Tradedoublr och APPRL.

Kanske har du hört talats om förkortningen HSP? Detta brukar man också benämna som "highly sensitive person". Undviker du att titta på våldsamma filmer eller kan bli nervös när du har mycket att göra på en begränsad tid? Då kan du höra till de 15-20 procenten av befolkningen som har HSP.

HSP – nära till känslor

En högkänslig person kan reagera annorlunda i situationer och märker av små saker i omgivningen. Man tar in många intryck och tänker på konsekvenserna – troligen före andra gör det. En HSP-person har nära till andras känslor och är en bra människokännare. Samtidigt kräver man återhämtning och kan bli trött av att umgås i rörliga miljöer som ger många intryck och känslor. 

Som HSP kan man vara både introvert och extrovert. Men bara för att man är en introvert HSP-person menar Ångestföreningen i Stockholm inte att det är samma sak som att ha social fobi eller vara blyg. 

Så vet du om du är högkänslig

Psykologen och amerikanska forskaren Elaine Aron har skrivit boken The Highly Sensitive Person. Där har hon gjort ett så kallat självbedömningstest för att veta om man är högkänslig. 

Är du känslig för smärta?
Besväras du av oljud?
Anstränger du dig för att inte glömma något viktigt?
Ogillar du förändringar i ditt liv?

Svarar du ja på frågorna och känner igen dig i texten kan du enligt Elaine Aron vara högkänslig. I boken tar hon upp, utöver egna tester, tips och råd om hur du som HSP-person kan tänka och agera i olika situationer. Där hittar du även hela testet för att ta reda på om just du är en HSP-person. 

Boken (översatt till svenska) hittar du på Adlibris för 248 kronor. Köp här.

Källa: Ångestföreningen i Stockholmhsperson.se, The Highly Sensitive Person (bok)

Detta är en redaktionell artikel med kommersiella länkar via vår partners Adtraction, Adviral, Tradedoublr och APPRL.

Att leva med HSP är inte alltid enkelt, ibland leder det till oro och ångest. Känner du igen dig? I videon listar vi några saker du måste tänka på när du kommer på negativa tankar. 

Mer:

Enkla saker som får dig att varva ner när du är stressad