Mest läst

Överanalyserar du allt? Här är 6 tydliga tecken

Överanalyserar du mycket? Då borde du läsa det här. Foto: Stella Pictures
Dela på Pinterest
​Är du en av dem som alltid överanalyserar och tänker på samma sak, gång på gång? Då borde du läsa det här.

Att överanalysera och tänka igenom något som tidigare har hänt är vanligt, men ibland kan det nästan gå överstyr och istället hålla dig tillbaka i vardagen. Det som är gjort är gjort, och egentligen blir det ju bara värre att gå igenom det där scenariot i huvudet ännu en gång... Eller hur?

Här är sex tecken på att det kan vara dags att sätta vissa av dina tankar på paus och sluta överanalysera. Känner du igen dig?

1. Du har svårt att ta beslut

Har du beslutsångest deluxe när du ska välja glass i kiosken eller när du ska välja restaurang för middagen? Ja, då kan det vara ett tecken på att du övertänker. 


2. Du ignorerar din magkänsla

Om du inte bryr dig om vad du känner eller din magkänsla (som faktiskt ofta stämmer!) kan det vara så att du övertänker. "Titta på fördelarna och nackdelarna, men känn också in din magkänsla", säger psykologen Dr. Helen Odessky till tidningen Bustle


3. Du tänker på samma sak, om och om igen

Detta är ett tydligt tecken på att du överanalyserar – ofta och mycket. Du kanske tänker tillbaka på en situation som hände för flera år sedan och aldrig riktigt släpper det som har hänt. Detta är ansträngande och gör att du slösar bort din emotionella energi, som du istället kan lägga på något annat. 


4. Du har samma samtal med dina kompisar

När du övertänker, blir det ofta dina vänner som får höra dina tankar och funderingar. Blir det för mycket kommer du säkert märka att de till slut blir trötta och irriterade när du återigen talar om den där situationen för tolfte gången.


5. Du måste ha all information innan du tar ett beslut

Vissa beslut är större och du behöver samla på dig information för att göra "ett bra val". Men det är viktigt att inte glömma bort att det finns en gräns för hur mycket du kan veta.

"Att överanalysera något för mycket betyder att du inte kommer vara nöjd tills du har läst allt om ämnet och frågat alla om råd innan du bestämmer dig", säger Odessky.


6. Din ångest håller dig tillbaka

Du tänker ofta: "Tänk om" och målar upp hur ett scenario hade kunnat bli annorlunda eller oroar dig över allt som kan gå fel i framtiden. Hindrar din ångest dig för att du ska göra saker? Då borde du se över ditt tankemönster.

Känner du igen dig i dessa sex tecken? Gör vårt test här för att ta reda på om du överanalyserar för mycket. 

Källa: Bustle

Att tänka tillbaka hur livet hade kunnat vara är vanligt, i alla fall enligt Bronnie Ware som har jobbat med döende patienter. Utifrån samtalen med dem har hon tagit redan på fem saker vi oftast ångrar på dödsbädden. Ta reda på vad det är i videon nedan.

Mer:

5 sätt att hantera ångest