Allt om BDD, dysmorfofobi – så vet du om du är drabbad

BBD, dysmorfofobi, tecken, test
Lider du av BDD? - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Dysmorfofobi, även kallat BDD, innebär att man är överdrivet fixerad vid sitt utseende. Här är tecken på att du kan vara drabbad.

Dysmorfofobi, även nämnt som BDD, är en psykiatrisk sjukdom som innebär att en person är överdrivet upptagen med en viss del av sitt utseende. Man tror att ungefär en procent av befolkning drabbas av den. Vanligast är det med utseendedefekter som är i ansiktet. Det kan till exempel handla om näsan, huden eller läpparna. 

Stockholms läns Landsting skriver att personer med BDD ofta känner en oro över att någon kroppsdel är osymmetrisk, missfärgat, ojämnt eller annat. 

Tecken på att du har dysmorfofobi

– Du ägnar mycket tid till att titta sig i spegeln och undersöka "felet" eller "felen" flera gånger om. 

– Du frågar andra hur du ser ut och kan uppleva att människor runt omkring dig stirrar eller tittar. 

– Sociala sammanhang kan bli extra påfrestande för dig och du kan därför isolera dig.

Men hur behandlar man då sjukdomen? Stockholm Läns Landsting rekommenderar en behandling med antidepressiva läkemedel samt en viss typ av kognitiv beteendeterapi som kallas ERP, exponering med responsprevention. Kontakta din husläkare eller närmsta psykiatrisk mottagning för att få hjälp.

Källa: Stockholms Läns Landsting, Psykiatri Nordväst

Vi på Modette har i videon nedan listat fyra saker du kan göra för att må bättre i din kropp. Här är några tips för att du verkligen ska inse att du är vacker precis som du är.

Mer:

Så många ångrar sig efter könsbytet och vill byta tillbaka