Mest läst

Så många unga svenskar tycker klimathotet är överdrivet

En ny rapport visar hur unga svenskar resonerar när det kommer till klimathotet. Foto: Shutterstock
Dela på Pinterest
Hur tror unga svenskar att världen ser ut 2050, och tar de klimathotet på allvar? I rapporten "Ungdomsfokus" kartläggs 15-29 åringars liv.

Hur många unga svenskar tar klimathotet på största allvar, eller istället förnekar det totalt? Det svaret ges i den årliga rapporten Ungdomsfokus. Där har Nyheter24 tillsammans med analysföretaget Rasmussen Analys kartlagt 15-29 åringars liv, framtidsdrömmar, drivkrafter, arbetslivsvärderingar och kommunikationsmönster. 

Hur tror unga svenskar att världen ser ut 2050? 

I rapporten har totalt 1057 respondenter i åldersgruppen svarat på enkätundersökningen och när det kommer till klimatfrågan är många av dem eniga. De allra flesta menar att katastrofen "är ett faktum" och att vi ser tydliga konsekvenser av befolkningens miljöpåverkan. Totalt 44 procent, både män och kvinnor, angav detta svar. 

Endast elva procent av unga svenskar mellan 15-29 år menar istället att "klimathotet var överdrivet" om man ser till hur världen kommer se ut om 50 år. I denna fråga var det däremot fler män än kvinnor som höll med. 26 procent menar att "teknologin har räddat oss" och 20 procent tror att en "drastiskt minskad konsumtion har räddat oss".

Här ser du frågeställningen samt procentantalet fördelat på kvinnor och män. Vad tycker du i frågan?

Foto: Rapport/ Ungdomsfokus

Greta Thunberg är för många en förebild när det kommer till miljöfrågor. Senast höll hon ett tal i FN – och efter det har hon återigen uppmärksammats världen över. Se vilka stora kändisar som har hyllat henne efter talet.

Mer:

Därför är Greta Thunberg Sveriges mäktigaste 16-åring