Mest läst

Vad hjälper mot mensvärk? Otippat knep du troligen inte provat

Dela på Pinterest
Behöver du hjälp mot mensvärk? En ny studie avslöjar tipset som kan lindra svåra menssmärtor. Prova det här nästa gång!

En gång i månaden är det dags för lingonveckan – och med det kommer mensvärken. Alla drabbas inte av en outhärdlig värk, men tyvärr är det vanligt bland många. Faktum är att få studier har genomförts på området trots att så många kvinnor upplever svår mensvärk. Nu går Lunette och Womanizer ut med en ny studie om "menstrubation". 

Läs också: 9 anledningar till varför din mens uteblir – utan att du är gravid

Menstrubation – vad är det?

Menstrubation är ett ord som kommer från "mens" och "masturbation", ett nytt ord kallat menstrubation. I studien har de nämligen kunnat se ett samband mellan just mens och onani. 

Studie om onani mot svår mensvärk

Studien gjordes på 486 kvinnor som slumpmässigt valdes ut för att delta under 6 månader. Den första månaden dokumenterade deltagarna sin aktuella smärtstatus via en enkät. Under nästa tre månader som var själva "testfasen" skulle de helt avstå från sina vanliga knep och smärtlindringsmetoder för att göra något annat – nämligen onanera! Deltagarna registrerade även då sin smärta. 

Den femte månaden, ”kontroll-månaden”, ombads de att återgå till sina ordinarie smärtlindringsmetoder. Ytterligare en månad senare gjordes den sista utvärderingen.

Onani mot mensvärk – ja, det hjälper!

En minst sagt annorlunda studie, men med ett positivt resultat! Faktum är att 90 procent av deltagarna skulle rekommendera onani som smärtlindringsmetod. 85 procent planerar till och med att behålla sin (nya) onani-rutin efter studien.

Vad funkar bäst mot menssmärta då, onani eller medicinering? 43 procent svarade medicinering och 42 procent föredrog onani – ganska jämt upp med andra ord.

Läs också: 6 saker alla tjejer borde veta om onani

Mensvärken minskade av onani

Dr. Christopher Ryan Jones, psykolog och sexolog, som är ansvarig för studien menar att det är anmärkningsvärt hur snabbt deltagarna kände en förbättring av sina symtom. 

"Efter bara en månads medveten onani minskade smärtvärdena avsevärt. När deltagarna återgick till att använda sina vanliga smärtlindringsmetoder förblev värdena för intensitet och frekvens lägre. Det är troligt att båda dessa parametrar skulle ha förbättrats ytterligare med en längre testfas", säger han i ett pressmeddelande.

Nästa gång du får mensvärk vet du alltså precis vad du ska prova att göra! Foto: Lunette

Tips från barnmorskan för att lindra mensvärk

Alla fungerar olika och det är inte säkert att just menstrubation är det rätta för dig. Här tipsar barnmorskan Rebecca om andra knep att ta till när mensvärken kommer.

– Jag skulle nog säga att de allra flesta som har mensvärk varje månad skulle kan hjälpas med receptfria smärtlindrande läkemedel från apoteket. Om man inte vill ta läkemedel av olika orsaker kan värme vara lindrande, en klassisk vetekudde som värms i micron kan funka bra. Ett varmt bad eller en dusch kan också kännas skönt för stunden. Det är också bra att försöka vara aktiv och vara i rörelse, det har faktiskt också en smärtlindrande effekt, säger Rebecca Nilsson, legitimerad barnmorska.

Artikelbild: Leszek Glasner/ Shutterstock

Mer:

Menskoppen – här är ALLT du behöver veta

Därför får du och dina kompisar mens samtidigt