Mest läst

Mensvärk utan mens – hur länge och varför? Barnmorskan svarar

Mensvärk utan mens kan bero på ägglossning, endometrios, cystor på äggstockarna eller graviditet. Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Har du mensliknande molvärk? Mensvärk utan mens kan bero på flera olika saker, exempelvis ägglossning eller graviditet. Här förklarar barnmorskan allt du behöver veta och ger dig tips på hur du kan lindra kraftig mensvärk.

Mensvärk fast man inte har mens? Är det normalt? Vad är det som händer i kroppen? Vad beror det på? Med hjälp av vår barnmorska Rebecca reder vi ut alla frågor och svar. 

"Mensvärk utan mens är ingen mensvärk"

Mensvärk utan mens kan bero på:

  • Ägglossning
  • Endometrios
  • Cystor på äggstockarna
  • Graviditet

– Mensvärk utan mens är egentligen inte mensvärk och kan bero på olika saker, men det kan kännas som mensvärk såklart! Det kan bero på exempelvis ägglossning, endometrios eller cystor på äggstockarna. Det kan också bero på en graviditet. När livmodern växer mycket i början av graviditeten är det vanligt med mensliknande molvärk. Så om mensen inte kommer och mensvärken håller i sig är det bra att ta ett graviditetstest, säger barnmorskan Rebecca.

Leg. barnmorskan Rebecca hjälper dig att få svar på dina frågor!

Hur länge kan man ha mensvärk utan mens?

– Det är lite olika och beror ju också på varför man har ont. Men om det rör sig om ägglossningssmärta, som är väldigt vanligt, kan det sitta i allt från några timmar till flera dagar. Om man alltid går runt med mensliknande smärta i magen tycker jag att det är bra att ta kontakt med en gynekolog som kan kolla att allt står rätt till.

Lindra menssvärk med barnmorskans tips

Läs också: Mensvärk en vecka innan mens? Här svarar barnmorskan på frågor

1. Receptfria smärtlindrande läkemedel från Apoteket

– Hur mensvärk känns och upplevs här ju väldigt individuellt. En del känner knappt något alls, andra har verkligen jätteont. Jag skulle nog säga att de allra flesta som har mensvärk varje månad skulle kan hjälpas med receptfria smärtlindrande läkemedel från Apoteket.

2. Vetekudde som värms i micron

– Om man inte vill ta läkemedel av olika orsaker kan värme vara lindrande, en klassisk vetekudde som värms i micron kan funka bra, säger barnmorskan Rebecca.

3. Ett varmt bad eller dusch 

– Ett varmt bad eller en dusch kan också kännas skönt för stunden. 

4. Försök vara aktiv och i rörelse

– Det är också bra att försöka vara aktiv och vara i rörelse, det har faktiskt också en smärtlindrande effekt. Om man kan det! 

5. TENS mot mensvärk 

– TENS är också en grej som kan hjälp de med lite kraftigare mensvärk. Det är en liten apparat som ger små elektriska impulser till kroppen och avleder smärtan. Man kan sätta den där man tycker att det gör mest ont, berättar barnmorskan.

6. P-piller, p-ring, p-stav eller p-plåster kan ge mindre mensvärk

– Det finns också en stor chans till mindre besvär med mensvärk om man börjar med preventivmedel som exempelvis p-piller, p-ring, p-stav eller p-plåster. Ta kontakt med närmsta ungdomsmottagning eller barnmorskemottagning för hjälp. 

Kraftig mensvärk utan mens?

– Om man har det och inget av ovanstående hjälpt, då tycker jag man ska ta kontakt med vården, om man inte redan gjort det. Extrema menssmärtor kan bero till exempel på endometrios, myom eller kanske en inflammation i livmodern eller äggledaren. Det finns tyvärr en stor okunskap om endometrios på många håll i landet och man kan behöva stå på sig om man tror att det som det handlar om. Men det finns hjälp att få! säger barnmorskan Rebecca.

Mensvärk utan mens? Få tips av barnmorskan. Foto: Pexels

Artikelbild: Pexels

Mer:

Vad hjälper mot mensvärk? Otippat knep du troligen inte provat

Menskoppen – här är ALLT du behöver veta