Mest läst

Mensvärk och gravid? Det här betyder det

Mensvärk när du är gravid?. Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Kan man vara gravid och ha mensvärk? Varför får man molande mensvärk men ingen mens? Med hjälp av barnmorskan besvarar vi alla frågor om graviditet och mens!

Att vara gravid och få mensliknande smärta kan kännas konstigt, men det är faktiskt vanligt och helt naturligt. Med hjälp av den legitimerade barnmorskan Rebecca får vi svar på alla våra frågor. 

Därför kan du få mensvärk när du är gravid

Man kan får mensvärk tidigt i graviditeten när livmodern växer. Det spänner och drar i ligamenten och en molande växtvärk i livmodern som påminner om mensvärk. Det är helt normalt. Man kan också få mensliknande smärta i slutet av graviditeten när förlossningen börjar närma sig. Då kan man få sammandragningar och lite molande värk i magen och bak i ryggen. Sammandragningar och molvärk kan också bero på urinvägsinfektion, så har man mycket besvär med det så kan det vara värt att kolla upp med sin barnmorska på mödravården. 

Vad händer egentligen i kroppen under graviditeten? Här kan du läsa allt – vecka för vecka!

Mensvärk gravid v. 4 eller v. 35?

Smärtan du känner kan alltså upplevas precis som mensvärk och det är vanligt att den kommer både i början och i slutet av graviditeten.

– I början kan det vara mer som ett konstant molande. Mot slutet av graviditeten om mensvärken kommer mer i samband med sammandragningar brukar det vara så att det kommer och går i samband med att magen blir hård, säger barnmorskan Rebecca.

Gravid och mens som vanligt

Kan man vara gravid trots att man har mens? 

– Nej, man kan inte ha mens i den mening att man har ägglossning och mens regelbundet under hela graviditeten. Däremot kan man ha mensliknande blödningar vilket såklart kan vara förvirrande även om det är väldigt ovanligt. Gravidhormonerna gör att slemhinnorna blir extra känsliga och därför kan man bli lättblödande efter exempelvis omslutande samlag, de blödningarna kan såklart göra att man tror det är mens. Speciellt om man har en oregelbunden menscykel.

Kan man ha flytningar när man är gravid då? 

– Ja, det är jättevanligt med flytningar under graviditeten, rikliga sådana. I början är de ofta lite mjölkvita och tjocka i konsistensen och mot slutet av graviditeten blir de mer genomskinliga och vattniga. Många tror att vattnet går när det egentligen är en riklig flytning. Det är också vanligt att få svampinfektion under en graviditet, då blir flytningarna gryniga och ändrar färg och de börjar lukta illa, och så brukar det klia väldigt mycket, förklarar barnmorskan.

Mensvärk men ingen mens?

Har du fått mensvärk men ingen mens? Faktum är att det egentligen inte är just mensvärk – även om det kan kännas så. Smärtan kan bland annat bero på ägglossning, endometrios eller cystor på äggstockarna. Men det kan också betyda att du är just gravid.

– När livmodern växer mycket i början av graviditeten är det vanligt med mensliknande molvärk. Kommer inte mensen och mensvärken håller i sig kan det vara bra att ta ett graviditetstest, säger leg. barnmorskan Rebecca till Modette.

Här kan du läsa mer om det: Mensvärk utan mens – hur länge och varför? Barnmorskan svarar 

Tidiga symptom gravid 

Så om du nu kan ana att du är gravid, vilka är de första symptomen?

– Utebliven mens brukar vara det första riktiga symtomet. Det kan också börja spänna och ömma i brösten, magen kan kännas uppblåst och man kan bli väldigt trött. Illamåendet kan också komma smygande tidigt, säger barnmorskan Rebecca.

Det enklaste sättet att ta reda på om du är gravid är genom att ta ett graviditetstest! Foto: Pexels

Artikelbild: Pexels

Mer: 

Mensvärk en vecka innan mens? Här svarar barnmorskan på vanliga frågor