Här är 3 recept för en lyckad vegansk kräftskiva

fest, kräftskiva
Kan man ha kräftskiva utan kräftor? Självklart! - Foto: Shutterstock / Jacob Lund
Dela på Pinterest
Ska du hålla i årets kräftskiva? Imponera på dina veganska vänner med 3 somriga recept som garanterat kommer göra dem nöjda!

Allt fler väljer en vegansk eller vegetarisk kost, vilket är bra både för miljön och hälsan. En del kanske oroar sig för högtider och fester där mattraditioner gör att man känner sig mindre delaktig. Så ska det inte behöva vara! Med dessa recept för en vegansk kräftskiva kan du som gäst ta med dig egna alternativ som ersätter och förhöjer klassiska maträtter som skagenröra och västerbottenostpaj. 

1. Vegansk skagenröra

Toast skagen är en riktig svensk klassiker! Prova att göra en vegansk variant med tofu med detta enkla recept.

Ingredienser:

  • Fast tofu
  • Rödlök
  • Dill
  • Pepparrot
  • Citron
  • Vegansk majonäs
  • Tångkaviar

Gör så här:

Börja med att hacka rödlöken fint och skär tofun i små bitar. Tofun ersätter räkorna i den veganska skagenröran, och ger en perfekt konsistens. Riv pepparrot, citron och finhacka dill. Blanda ingredienserna tillsammans med majonäs och tångkaviar. Smaka av med pressad citron, salt och peppar. Voila! Nu har du gjort en vegansk skagenröra som definitivt påminner om originalet. Servera tillsammans med rostat bröd och toppa gärna med en sked tångkaviar och en kvist dill för extra garnityr!

2. Istället för västerbottenostpaj

Visste du att det går att göra jättegoda veganska pajer? Byt bara ut smör mot margarin så kan du snabbt göra en pajdeg. Fyll pajen med valfritt innehåll, här kommer ett recept med ugnsbakade tomater och rosmarin!

Ingredienser till pajdeg

  • 250 g margarin 
  •  6 dl  siktat dinkelmjöl 
  •  2 msk vatten 
  •  2 krmsalt

Ingredienser till fyllning

  • purjolökar (à 450 g)
  • 2 röda paprikor
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk malen svartpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 5 dl havregrädde
  • 1 burk strimlade soltorkade tomater i olja (à 200 g)
  • 3 dl riven vegansk ost
  • 500 g körsbärstomater

Gör så här

Blanda ingredienserna till pajdegen i en bunke så att du får en smulig massa. Tillsätt vatten och salt på slutet, och tryck ut pajdegen i en form. Låt degen svalna i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda sedan degen i ugnen i 10 minuter, à 225 grader. 

Förbered grönsakerna till fyllningen genom att fräsa de lätt i en stekpanna, tills de mjuknar. Strö över mjölet i pannan tillsammans med havregrädde och låt koka upp. Häll i fyllningen i pajdegen, strö på den veganska osten och grädda i 30 minuter. OBS! Pajen blir så god att alla på kräftskivan kommer vilja smaka – lika bra med dubbel sats? 

3. Vegansk marängtårta med hallonsorbet

Vad är mer klassiskt än en somrig marängtårta till dessert? Du vispar enkelt ihop en vegansk variant med ljuvliga smaker av hallon, mynta och kokos!  

Ingredienser till marängbotten

  • 1 dl kikärtspad från 1 burk kikärtor
  • 2 dl strösocker
  • 2 krm ättiksprit

Ingredienser till topping

  • 1/2 liter hallonsorbet
  • 2 dl färska hallon
  • 1/2 dl rostad kokos
  • En kruka mynta

Gör så här

Börja med att sätta ugnen på 125 grader. Sen är det dags att vispa ihop din veganska marängbotten! Sila bort kikärtorna och häll spadet i en bunke. Vispa spadet tills det blir vitt och fluffigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt successivt socker och ättikssprit tills att du får en fast smet. Grädda sedan i ungefär en till två timmar – tiden kan variera beroende på din ugn! Låt svalna helt, innan du toppar med sorbet och färska bär! 

Mer:

5 roliga festlekar till kräftskivan – för vuxna

Mat, tillbehör och efterrätter – allt som behövs på kräftskivan

Ta bort kräftlukt från händerna? Prova det här!

Artikelbild: Pexels/ Shutterstock / Jacob Lund