Mest läst

Är du light eller dark academia? Vi förklarar vad alla pratar om

Är du dark eller light academia?. Foto: Unsplash / Unsplash
Dela på Pinterest
“Är du light eller dark academia?” Höstterminen är igång och vilken "academia aesthetic" man är verkar vara det enda folk bryr sig om just nu. Modette förklarar självklart vad the buzz is about!

(Varning för extremt nördigt innehåll.)

Har du också fått frågan om du är light eller dark academia? Kanske helt utan att riktigt veta vad det handlar om? Diskussionen om huruvida du är dark eller light academia verkar vara det enda som upptar folks tankeverksamhet just nu, och Modette guidar dig i vad uttrycket betyder. Och i slutändan: är du light eller dark academia?

Vad är academia aesthetics?

Academia aesthetics är egentligen inget nytt fenomen i sig, utan handlar helt enkelt om vad du har för stil på dina kläder – i kombination med vilken typ av akademisk “falang” du tillhör. I sin simplaste form rör dig sig alltså om vilken sinnesstämning du föredrar: mörkt och mystiskt eller lätt och romantiskt. Dras du åt djupare poesi, svåra diskussioner och gärna har svarta kläder? Då är du dark academia. Gillar du beige, vitt, brunt – och är lite av en hopplös romantiker? I så fall är du light academia. 

Hur många academia aesthetics finns det?

Okej, så här: i dagens internetbaserade samhälle så finns det förstås lika många tolkningar och förgreningar av den här stilen som det finns människor med tillgång till wifi. Det finns alltså fler academia aesthetics. Några exempel är “chaotic academia”, “pastell academia” – men det slutar egentligen inte här. Vad sägs om “internet academia”, “horror academia” och “goblin academia”? (...?)

För den som varit med från början är det dock viktigt att poängtera att det i slutändan kokas ned till de två huvudfalangerna: light eller dark academia. Du måste alltså pick sides.

Vad har academia aesthetics gemensamt?

Academia aesthetic handlar om lusten och kärleken till lärande och läsande. Båda övergripande stilar, light och dark, hämtar sin visuella inspiration från böcker, historia och konst. 

Dark academia: visuellt exempel

Dark academia hämtar sin inspiration från intensiva, gärna tragiska, skeenden i livet. Krossade hjärtan, hemska livsöden, eskapism och existentialism. 

  • Brunt

  • Svart

  • Tvära kast och starka kontraster

Light academia: visuellt exempel

Där dark academia tar vid kring mörka, tragiska ting så är light academia stilen som istället bultar för kärleken, romantiken och hoppet. Light academia är inte lika mörkt, utan kretsar alltså kring ljusare teman. 

  • Beige

  • Krämiga färger

  • Gräddvitt

  • Mjuka kontraster

Vill du botanisera mer? Kolla in hashtagen #darkacademia och #lightacademia så har du lite att spana in.

Artikelbild: Unsplash/Unsplash

Mer:

Kostym dam: Snygga kavajer och kostymbyxor