Mest läst

Polygami, polyamorös och öppet förhållande – vi reder ut begreppen

Har du koll på alla olika begrepp när det kommer till relationer som inte är monogama?. Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Polyamorös, polygami och ett öppet förhållande – ja, det råder mycket förvirring bland begreppen. Vi har tagit hjälp av RFSU och förklarar hur allt ligger till.

Det blir allt vanligare att vi lever i andra relationer än den monogama. Men vad innebär det egentligen att vara polyamorös eller att leva i ett öppet förhållande? Det är vanligt att vi blir förvirrade och blandar ihop begreppen. Här går vi igenom allt du behöver veta för att ha koll på vad allt egentligen innebär.

Polyrelation

Lever man i en polyrelation har man en relation med fler än två inblandade. Det kan vara att man är ihop med två personer samtidigt eller lever tillsammans tre stycken. Polyrelationer kan se olika ut men är en kärleks- och/ eller sexuell relation mellan flera parter.

Polyamorös

Är du polyamorös kan du känna romantisk kärlek till flera personer på samma gång. Men bara för att man är polyamorös behöver det inte innebära att man praktiserar det – det väljer du själv.

Polygami

Detta begrepp används idag ofta som en synonym för poly eller polyamorös, men polygami betyder egentligen månggifte och innebär att man gifter sig med mer än en person. 

Månggifte är inte lagligt i Sverige eller i större delen av världen. I Västafrika är det mer vanligt förekommande men personer ingår då ofta månggifte på grund av sociala och ekonomiska skäl.

Öppna relationer

En öppen relation innebär istället att man har en "kärnrelation" och utöver den får ha relationer med andra personer. Det kan vara att man är ett par (eller annan konstellation) men att man på eget håll även träffar andra.

Relationsanarki

När man pratar om relationsanarki handlar det om att man inte vill ge sina relationer olika värden eller prioritet – alla ska vara lika mycket värda. Man kallar till exempel inte någon "flickvän" eftersom att titeln kommer med en viss förväntning och prioritet. Man lever fortfarande i icke-monogama relationer.

Primära och sekundära relationer

Det finns två begrepp man brukar tala om när det kommer till partners – primära och sekundära relationer. Vissa har "primära" och "sekundära" partners medan andra ser alla sina relationer som lika prioriterade. 

En primär relation kan vara i ett öppet förhållande med partnern som man bor eller lever med. Den andra relationen man har vid sidan av, som är mer tillfällig, kan kallas en sekundär relation.

Foto: Unsplash

Källa: RFSU

Har du funderat på om du skulle vilja leva flersamt? I videon nedan går vi igenom fem frågor du borde ställa till dig själv, som förhoppningsvis kan vägleda dig.

Se fler berättelser från par som lever i flersamma relationer nedanför:

Anna lever i ett öppet förhållande: "Det var jättejobbigt i början"

Richard och Elle är ihop med tre andra: ”Vi alla älskar varandra”

Linda har både pojk- och flickvän: "Min dröm är att få barn alla tre"

Martina lever med två män: "Jag har en Linus och en Andreasvecka”