Högt bekräftelsebehov? Det här beror det på

Ett sätt att tackla ett högt bekräftelsebehov är att pausa sociala medier. - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Övertänker du mycket i relationer? Är du ständigt osäker på din partners känslor för dig? Då kan du ha ett högt bekräftelsebehov. Modette reder ut vad det är – och hur du vet om du har det!

Vad innebär bekräftelsebehov?

Att ha ett ovanligt högt bekräftelsebehov betyder att du jagar bekräftelse på ett sätt som inte är så bra för dig och dina relationer i längden.

För att förstå vad ett bekräftelsebehov är, är det bra att känna till termen “självvalidering”. I en artikel i Psychology Today berättar psykologen Karen Hall att bekräftelse är en form av "erkännande och acceptans" av någon annans upplevelse. Parallellt med bekräftelse finns också självvalidering. Till skillnad från bekräftelse, som kommer från en annan person, är självvalidering förmågan att erkänna sin egen upplevelse av någonting. 

Läs också: Så kommer du bäst överens med de olika personlighetstyperna

Ett högt bekräftelsebehov är brist på självvalidering

Bekräftelse är en del av att vara beroende av varandra och förlita sig på feedback och uppmuntran från andra runt omkring oss. Även självständiga människor behöver bekräftelse, dock kan de också acceptera sin egen självvalidering som tillräcklig om de inte får bekräftelse från någon annan.

För en person som har högt bekräftelsebehov brukar det vara svårt att få till en bra självvalidering. Har du svårt för att ge dig själv en klapp på ryggen? Då kanske du har brist på självvalidering – och därför ett högt bekräftelsebehov från andra. 

Läs också: 7 exempel på negging – och hur du ska hantera det

Hur vet jag om jag har högt bekräftelsebehov?

1. Du är rädd för att ta egna beslut

Människor med högt bekräftelsebehov har svårt att ta egna beslut. Ofta bottnar det i rädskan för vad andra ska tycka och tänka om dina beslut. Det kan vara i allt du tar dig för: både hur du klär dig, sminkar dig eller vad du väljer för utbildning. Om någon kritiserar dina beslut tar du åt dig och blir ledsen.

2. Du är misstänksam i relationer

En person med ett högt bekräftelsebehov går ständigt och funderar på vad andra personer tycker om hen. Har du ett högt bekräftelsebehov kan det ha negativ påverkan på dina relationer. Kanske vågar du inte lita på din partner, eller också riktar du misstankar mot dina kompisar och är orolig för vad de egentligen tycker om dig. 

3. Du jagar likes på sociala medier

Alla blir vi glada för en like och kommentar på något vi lägger upp på sociala medier. För en person med ett högt bekräftelsebehov kan det yttra sig i en närmast besatt relation till sina likes. Det kan gå till sådan överdrift att sociala medier och jakten på likes dikterar livet på den som känner ett starkt behov av att få bekräftelse från andra. Få likes på en post kan också leda till att personen känner sig oomtyckt. 

4. Tystnad betyder kritik   

 Att få bekräftat att vi gjort något bra är viktigt för alla. För någon som har ett överdrivet bekräftelsebehov kan ett uteblivet beröm innebära tyst kritik. 

5. Du jämför dig mycket med andra

Människor som har problem med självsäkerhet tenderar att söka mer bekräftelse i sina relationer med andra. Jämför du dig mycket med andra på ett sätt som får dig att må dåligt? Då kan det vara ett tecken på att du har ett högt bekräftelsebehov och inte känner att du duger, i jämförelse med andra.

Hur hanterar jag ett högt bekräftelsebehov?

1. Ta en paus från sociala medier. Sociala medier består av ett konstant och filtrerat flöde av människor som delar sina vardagar och helger. Pausa sociala medier ett tag om du känner ångest och stress över det.

2. Träna på din egen självbekräftelse. Försök att vara uppmärksam på hur du söker bekräftelse hos andra och träna på att vända dig till dig själv först. “Vad tycker jag själv?”, “Vad vill jag?”. 

3. Påminn dig om ditt eget värde. Visst är det skönt att få en komplimang från någon – men när senast gav du det till dig själv? Att bli bättre på att se sitt eget värde är en viktig grund att stå på för att inte låta bekräftelsebehovet ta över ditt liv.

Artikelbild: Pexels

Mer:

Så gör du slut på ett schysst sätt