Mest läst

"Hjälp, jag har fett hår!" Så undviker du det

Vad kan man göra åt fett hår? Läs här. Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Vad gör man åt ett fett hår? Modettes gamla skönhetsskribent Filippa avslöjar knepen för att undvika fett hår.

"Jag har jätte fett hår, ska jag använda balsam eller schampo för att få torrt hår?"

Svar:

För att svara på din fråga: Du ska använda både schampo och balsam, tänk inte att du ska försöka "torka ut" hårbotten utan tänk att du ska försöka normalisera den!

Läs också: Därför blir ditt hår fett och så undviker du det

Hur undviker man fettigt hår?

Fett hår kan bero på en mängd olika saker. I puberteten är det vanligt att både huden och hårbotten blir fet på grund av hormonomställningen. Det är något övergående och finns tyvärr inte så mycket att göra åt.

Många schamponerar också sitt hår alldeles för ofta vilket torkar ut hårbotten. Då försöker talgkörtlarna i hårbotten kompensera denna fettförlust genom att jobba på högvarv och producera ännu mer fett. Bäst är att tvätta håret 1-2 gånger i veckan.

I omställningen från att tvätta sitt hår varje dag till någon gång i veckan kommer håret förstås att bli extra fett, men det är bara i en övergångsperiod. Under den tiden finns det lite tricks som döljer det feta.

  • Torrschampo
  • Mössa/keps
  • Uppsatt hår

Schampo – fett hår

En annan anledning till att man får fett hår är faktiskt att man inte schamponerar ordentligt. Ta för vana att alltid schamponera håret två gånger när du tvättar det. Då är du säker på att du fått det helt rent. Om du har tendens till fett hår ska du heller inte använda balsam i hårbotten, utan endast i längderna!

Fett hår av smutsig hårborste

Visste du förresten att du kan få fett hår av en smutsig borste? Rensa din borste på hår varje dag och rengör den ordentligt med rengöringsmedel (exempelvis diskmedel) en gång i veckan. Använd en kam för att ta bort alla gamla hårstrån och annan smuts innan du lägger borsten i blöt med rengöringsmedlet. Låt den ligga några timmar och lägg sedan på tork. Och kom ihåg att alltid använda en svinborste, det är bäst för ditt hår!

Tvätta örngott för att undvika fett hår

En annan bra grej att tänka på är att tvätta sitt örngott ofta. Ditt hår spenderar trots allt en hel del tid på din kudde och självklart samlas det mycket fett och smuts där.

Mer:

Populära hårtrender 2021 – frisyrerna och färgerna att satsa på