FRA:s utländska samarbete

På frågan om det sker med diktaturer svarar utrikesminister Carl Bildt att det "förekommer säkert". (TT)


Att Sverige byter hemliga underrättelser inhämtade av Försvarets radioanstalt (FRA) med andra länder är ingen hemlighet.

Men svaren om vilka slags länder Sverige samarbetar med skiftar.

– Vi samarbetar med länder som är demokratiska, säger Ingvar Åkesson, FRA:s generaldirektör, i ett program sänt i Sveriges Television på söndagskvällen.

Utrikesminister Carl Bildt (m) däremot säger bara att kriteriet ska vara att utbytet ska vara "bra för Sverige". Han får också frågan om Sverige kan tänka sig att byta information med diktaturer.

– Det förekommer säkert . . .om det kan vara, det kan inträffa säkert att vi har anledning att utbyta information med någon. Detta sker mycket strikt i så fall, svarar Bildt.

Bildt berättar också öppenhjärtigt om tiden som svensk regeringschef i början av 1990-talet. Då var svenska regeringen inblandad i förhandlingarna om att få bort de sista ryska trupperna från det befriade Baltikum. Enligt Bildt kunde han då "med FRA:s hjälp" få viktig information och även informera "andra länders företrädare".

Birgitta Ohlsson, folkpartistisk riksdagsledamot och skeptiker till den så kallade FRA-lagen som röstades igenom av riksdagen den 18 juni, berättar om vilka metoder kritiska ledamöter utsattes för från sina partier inför voteringen:

– Olika former av öppna eller förtäckta hot.

Enligt programmet finns också källor som säger att FRA är så skickliga att de tappar av och dekrypterar information, underrättelserapporter och råmaterial, ur fiberkablarna också från vänligt sinade länders underrättelsetjänster.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, understryker att FRA-lagen och dagens teknik ger möjlighet till "en helvetisk övervakning", värre än den som östtyska säkerhetspolisen Stasi utövade.

Det är det som är det stora problemet:

– Allt hänger på den goda viljan, säger Agrell.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.