Mest läst

Fyra saker du måste göra om du inte vet vad du ska rösta i valet 2018

Vet du inte vad du ska rösta på i valet 2018? Då måste du göra det här. Foto: Bild: Janerik Henriksson/TT
Dela på Pinterest
Är du dåligt insatt i valet 2018? Då måste du göra det här så du kan ta reda på vad du ska rösta på i valet den 9:e september.

Inför valet 2018 så har Modette tagit in Elin Nilsson som kommer driva Valbloggen 2018, nu ger hon sina bästa tips på vad du måste tänka på om du inte vet vad du ska rösta på den 9:e september ännu.

Bestäm vilka frågor du tycker är viktigast

Alla kan inte vara bäst på allt. Så är det i skolan, på arbetsplatsen och även inom politiken. Om du vet vad du tycker är viktigast att politikerna ska prioritera att jobba för så blir det betydligt lättare att navigera bland de olika partierna. Kolla upp vad alla vill göra på just dessa områden. 

Googla runt och läs på partiernas hemsidor. Kom ihåg att i valrörelser så lovar alla mycket – därför ska du också kolla upp vad de har gjort under de senaste fyra åren. Actions speaks louder than words. 

Låt inte politik bli tabu. Prata om det öppet med dina vänner under en "politik kväll". Bild: Unsplash

Prata med dina vänner 

Vi pratar ju om allt annat med våra vänner. Saker som rör relationer, vilken utbildning vi ska välja, resor vi drömmer om att göra och hur det går på jobbet. Det finns en gammal ”social regel” om att inte prata politik på fester och middagar men den är ju absolut förlegad 2018. 

Så samla ditt kompisgäng och bestäm några ämnen ni tycker är viktiga på förhand. Sedan vänder och vrider ni på frågorna tillsammans. I slutänden är det så klart bara du som bestämmer vad du väljer att rösta på - men vägen mot att komma till ett beslut blir både lättare och roligare av att diskutera med varandra. Det gör oss klokare. 

Gör Valkompassen

Om du känner dig helt lost och känner det som att du har ett maratonlopp att springa innan valdagen så är Valkompassen ett jättebra verktyg att använda. Du svarar på 30 frågor och får sedan svar på vilka partier du bäst matchar med. Och det tar bara några minuter! 

Det finns jättemånga källor till information på nätet. Gör en ordentlig research. Bild: Unsplash

Kolla upp dina lokala politiker

Det är inte politikerna i riksdagen som påverkar ditt vardagliga liv allra mest utan det är de som styr kommunen du bor i som du behöver ha koll på. Och här är sociala medier guld. Kolla upp vad partierna vill göra lokalt och utgå även här efter vad som är viktigast för dig. Kanske jobbar du inom äldreomsorgen och vill ha ett schema som gör att du får mer tid att hinna med alla du ska ta hand om. Eller så ska du flytta hemifrån och inser att det måste byggas fler lägenheter för att bostadskön är galet lång. Och så vidare. 

Var inte rädd att kontakta de som kandiderar i valet för att ställa frågor. Deras jobb är att lyssna på dig. Får du bra kontakt med politikerna nu i valrörelsen så har du också goda möjligheter att göra din röst hörd hos dem senare efter valet också. Och kom ihåg att du absolut kan rösta på olika partier lokalt och nationellt. Sverige har 290 kommuner och det varierar enormt mycket vilka partier som levererar bäst beroende på var man bor.

Läs Elins blogg, valkollen 2018, här!

Mer:

Modette guidar dig genom politiken med Valkollen 2018

Det här säger svenska kändisar om sin röst i valet 2018

5 saker du måste veta om Ebba Busch Thor