Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten: Så skyddar du dig från att bli id-kapad

- 17/05/2017, 16:45 -

Id-kapningar i Sverige ökar – men det går att skydda sig. Här är några tips.

Id-kapningar är ett brott som ökar i Sverige. Och polisen har det heller inte lätt att bekämpa brottsligheten.

Orsaken att id-kapningar ökar beror på flera saker. En av dem är att folk inte har koll.

– Jag tror att det beror på okunskap hos både företag och privatpersoner när det gäller e-handel och beställningar via nätet. Det är många företag där det nästan är för enkelt att beställa varor i andras namn, säger Lina Wessel, skadereglerare på försäkringsbolaget Mysafety.

Lina Wessel.

Men det finns också sätt att minska risken för att bli id-kapad.

Se Lina Wessels tre bästa tips på hur man bäst skyddar sig från att bli id-kapad i klippet högst upp.

Här kan du se det femte avsnittet av "Kapad" där polisen säger att det enda sättet att vara helt säker på att inte id-kapas är att få betalningsanmärkningar.

Du kan också se det fjärde avsnittet av "Kapad" om 22-åriga Lisa som upptäckte en fejkprofil av sig själv på dejtingappen Tinder.

Se också det tredje avsnittet av "Kapad" som handlar om Alexander som id-kapades och där en bedragare handlade för 100 000 kronor i hans namn.

Missa heller inte det andra avsnittet av "Kapad" där Nyheter24 avslöjar hur lätt det går att köpa ett falskt svenskt körkort på nätet.

Se även det första avsnittet av "Kapad" – där 20-åriga Saga fick sina bilder stulna och upplagda på en eskortsajt.

Är du orolig för att bli id-kapad?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?