Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med mySafety Försäkringar

Hur mycket vet du om nätets mörka sidor? Vi reder ut det du måste ha koll på

- 18/09/2017, 16:43 -

Mycket skit händer på internet som även kan ställa till det i verkliga livet. Nu finns en tjänst som kan hjälpa dig förhindra det.

De flesta har nog hört talas om deep web och darknet, men alla har nog inte lika stor koll på dess omfattning och skadan det kan orsaka. 

Cirka 96 procent av internet går under kategorin deep web, som darknet är en del av. På darknet kan personer vara så gott som helt anonyma vilket gör det möjligt att bedriva kriminella verksamheter – och det är exakt vad som sker. 

Det kan i sin tur leda till konsekvenser för dig som privatperson. 


Som du ser på bilden ovan är darknet krypterade nätverk där en enorm mängd gömd data existerar. Det råder i princip total anonymitet då informationen som skickas mellan parterna paketeras om och tar omvägar – allt för att det ska bli svårare för polisen att spåra. 

Vad kan hända då? 

Nyheter24 har tidigare testat darknet och kunde relativt omgående hitta en säljare som sålde ett svenskt körkort för 2 000 kronor. Det är en kostnad som endast är 880 kronor dyrare än om man skulle göra teoriprovet och uppkörningen genom Trafikverket. 880 kronor extra är alltså det enda som krävs för att inhandla ett svenskt körkort på darknet, helt utan körkunskaper godkända av Trafikverket. Annan kriminell aktivitet som sker på darknet är till exempel drogförsäljning till personer i alla åldrar. 


Över 190 000 svenskar drabbas varje år 

Ett annat stort problem är att ens identitet blir kapad på nätet. Detta är något som drabbar över 190 000 svenskar varje år och siffran ökar konstant. Begreppet ID-kapning är relativt brett och innebär allt från att någon stjäl dina personuppgifter och tar lån, bokar resor, beställer kreditkort, tecknar abonnemang och handlar saker i ditt namn, för dina pengar. 

Instagram blev hackat - personuppgifter såldes på darknet 

När det kommer till just darknet är det vanligt att stora nätverk och organisationer, nu senast Instagram, blir hackade och personuppgifterna som stjäls där säljs sedan i nätverket till högstbjudande. Därefter är det lätt för bedragarna att exempelvis skapa falska pass där ditt namn och ditt personnr används tillsammans med någon annans bild. Ofta i syfte att begå större brott. Detta kan självklart orsaka förödande konsekvenser för dig i form av kostnader och legala processer för att rentvå ditt namn. 

Så kan du upptäcka om dina personuppgifter finns på darknet 

Nu finns det en tjänst som gör att du kan få veta direkt om dina uppgifter har hamnat i fel händer och på så sätt förhindra problemen. Om du tecknar mySafetys Försäkringars ID-skyddsförsäkring skannar mySafety av hela Internet i realtid. Om dina uppgifter hamnar i fel händer får du veta det på en gång via sms eller pushnotis samt förslag på vilka åtgärder du behöver ta beroende på vad som har hänt. För den säkerheten behöver du bara betala 99 kronor i månaden och det kan alltså hjälpa dig från att dra på dig enorma kostnader.

Här kan du hitta försäkringen och ta reda på vad mer den skyddar dig mot.

Hade du superkoll på darknet?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?