Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lisa, 23, upptäckte sin bild på falsk Tinder-profil

En bild på Lisa Olsson och en skärmdump från den falska Tinder-profilen.
1 av 4

I våras kunde Nyheter24 berätta om 23-åriga Lisa Olsson som upptäckte att någon hade skapat ett Tinder-konto genom att använda hennes namn och bild.

Instagram / TT Nyhetsbyrån / Tinder

En skärmdump på den fejkade Tinder-profilen.
2 av 4

Här är den fejkade Tinder-profilen.

Tinder

En selfie av Lisa Olsson.
3 av 4

Lisa Olsson.

Instagram

En bild på Lisa Olsson.
4 av 4

Lisa Olsson.

Nyheter24

Eftersom Lisa redan är i ett förhållande har hon inte Tinder. Därför var det skumt när hon fick höra att en profil av henne låg uppe där.

I våras kunde Nyheter24 berätta om 23-åriga Lisa Olsson som upptäckte att någon hade skapat ett Tinder-konto genom att använda hennes namn och bild.

– Allting började när min kusin skrev till mig. Han var i Stockholm på besök och min bild och mitt namn hade dykt upp på en profil på Tinder. Någon hade gått in och tagit just min identitet, sa Lisa till Nyheter24 då.

Lisa Olsson falsk tinderprofil
Bildkälla: Skärmdump

Nu har det gått över ett halvår sedan dess, men den falska Tinder-profilen är något som Lisa fortfarande tänker på ibland.

– Ja, jag har tänkt på att det är ganska lätt att sno någons identitet och att det kan ställa till med problem. Det är obehagligt att någon annan skriver saker i ens namn och man vet ju inte hur folk använder det, säger Lisa Olsson till Nyheter24.

Lisa Olsson
Lisa Olsson. Bildkälla: Instagram

Lisa hade alltså blivit id-kapad, ett relativt nytt brott som kallas för olovlig identitetsanvändning. Men när hon försökte anmäla det misstänkta brottet till polisen fick hon kalla handen.

Då vände hon sig till Tinder – som ganska snabbt svarade att de ville ha mer information. Lisa skickade då över skärmdumpen på den fejkade Tinder-profilen. Efter det hörde hon dock inget mer från dejtingappen.

– Så jag vet inte om profilen är borta eller inte. Förhoppningsvis. Jag har inte blivit kontaktad om den något mer i alla fall, ingen kompis har hittat mig. Det brukar ju komma fram till en ganska fort, säger Lisa Olsson.

Lisa Olsson
Lisa Olsson. Bildkälla: Nyheter24

Lisa försökte också anmäla id-kapningen till polisen ytterligare en gång – och den gången gick det faktiskt bättre.

– Då tog de mitt ärende seriöst och skrev en anmälan på en gång. De ifrågasatte det inte ens en gång. Det var som att de hade haft ett månadsmöte där alla hade förstått att de nu ska börja ta in anmälningar för identitetsstölder, säger hon.

Sedan dess har Lisa inte hört något mer från polisen, vilket kan betyda att ärendet fortfarande ligger och väntar på utredningsåtgärder.

Även om Lisa tror att polisens chanser att hitta den misstänkta förövaren är små ångrar hon inte att hon gjorde en anmälan.

– Det känns väldigt tryggt att ha fått anmäla det. Om det skulle hända någonting i framtiden eller om den här personen har utnyttjat fler så finns det registrerat. Jag tycker att det var värt att anmäla det, och det var bra att polisen till slut tog in min anmälan så att den hamnar i statistiken, säger Lisa Olsson.

Se även klippet där en okänd man ville köpa Saga, 21, på eskortsajt – och visade sig vara M-politiker:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

Är du en lover eller hater på nätet?