Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Det vidriga hatet fortsätter – sprid nätkärlek nu

No Hate | 23/10/2017 11:25

Vi är fortfarande så fruktansvärt less på hot och kränkningar på nätet. Dags att återigen prata om det. Dags igen för No hate-dagen.

Man brukar säga att om man spottar på en sten tillräcklig länge så blir den våt. En kan ju hoppas att det ordspråket även gäller kampen mot näthat.

I flera år har Nyheter24 aktivt jobbat mot hot och kränkningar på nätet. Den 4 november 2014 drog vi igång den allra första No hate-dagen. En dag där alla uppmanas att sprida kärlek.

I år blir det fjärde gången – och vi hoppas och tror att det börjar sätta sig.

Genom åren har kända svenska profiler, världskända artister och politiker sagt ifrån. Personer som Stefan Löfven, Pia SundhageLasse ÅbergKeyyo, Victor Nilsson Lindelöf, Gustav Fridolin, Anders Ygeman, och Ida Östensson har stått upp mot näthatet genom No hate.

I år ansluter bland andra Rebecca Black, Gudrun Schyman, Magdalena AnderssonMaxida Märak och Penny Parnevik till vårt digitala fackeltåg.

Vi granskade näthatet så sent som i somras. Då uppmärksammade vi bland annat att statsminister Stefan Löfven valde att lyfta frågan i sitt tal på Skansen i Stockholm under nationaldagen den 6 juni:

"Om det är någonstans varje medborgare måste börja se sin plikt, så är det här. Bidra till att sociala medier blir det verktyg för demokrati och yttrandefrihet som de kan vara. Acceptera aldrig det oacceptabla. Säg ifrån. Visa att du tycker att det är lika allvarligt att kränka människovärdet på ett torg som i ett kommentarsfält."

Stafan LöfvenStatsminister Stefan Löfven på nationaldagen 2017. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

För några veckor sedan besökte Löfven EU:s digitala toppmöte i Estlands huvudstad Tallinn och passade då på att säga att han vill att EU-ledarna jobbar hårdare för att motverka hat och hot på nätet.

Även nya lagar och brott är på gång, som till exempel olaga integritetsintrång som förmodligen kommer att börja gälla från den 1 januari 2018.

Så visst händer det grejer. Men än är det långt kvar.

No hate

Det är fortfarande superviktigt att visa att till exempel rasism, kränkningar och hat är lika lite okej om det sker på internet som om man skulle säga något till en persons ansikte.

Den 4 november är det dags igen – men vi börjar redan nu. Anslut dig till vårt digitala fackeltåg mot näthat under hashtaggen #NoHateSE. Facebooka, instagramma och twittra ut så mycket kärlek som det bara går under tiden fram till No hate-dagen.

Vi kommer även att anordna en gala tillsammans med försäkringsbolaget Mysafety där vi hyllar personer som står upp mot näthat och bidrar till ett bättre klimat på nätet. Under galan ska flera priser delas ut till dessa "nätänglar".

Känner du till en sådan person? Nominera hen till "Årets nätängel" här.

Hatet får aldrig vinna.

Tillsammans är vi starka.

Har du drabbats av näthat?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe