Vad är No Hate Speech Movement?

Nohate – för dig som vill förebygga näthat bland unga

Rasistiska och sexistiska budskap, elakheter, trakasserier och mobbning har blivit en ovälkommen del av livet på nätet för många. Särskilt utsatta är barn och unga. För att stärka dem och ge dem verktyg att hantera och motverka näthat, driver Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement.

Gå till sidan

Här är alla vinnare i Årets nätängel 2017

- 23/11/2017, 23:07 -
Årets vinnare av "Årets nätängel"
1 av 2

Här är årets vinnare av "Årets nätängel" 2017.

Årets nätängel 2017
2 av 2

Årets nätängel 2017.

Sedan 2015 har Nyheter24 tillsammans med försäkringsbolaget Mysafety delat ut priset "Årets nätängel". Här är årets vinnare.

Årets nätängel är ett pris som går till någon som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare och trevligare plats.

Första året fick Fanna Ndow Norrby priset för arbetet med Instagram-kontot "Svart kvinna" där hon motarbetar vardagsrasism.

I fjol var det Ulric Janssons tur när han fick priset för att ha startat Facebook-gruppen "Vi som älskar Gustav" i vilken han samlade tusentals människor för att visa stöd och kärlek till mobbade Gustav.

I år hade priset utökats med tre kategorier. Först hade ni läsare fått nominera någon ni tyckte skulle få priset. De nominerade uppmärksammades sedan av flera tidningar runt om i landet, bland annat Strengnäs Tidning, Barometern, 24Kalmar och 24Trelleborg.

Efter det valde en jury ut vinnarna som sedan fick sina priser under Årets nätängel-gala under torsdagskvällen på Scenkonstmuseet i Stockholm.

Konferencierer var bloggaren Daniel Paris och Nyheter24:s nöjeschef Gabriella Bark. På scen uppträdde även Maxida Märak.

Här är alla vinnare:

Årets nätängel junior: Noelle och Nathea, "Rocka sockorna"

Motivering: "Jag skulle inte ändra på dig för allt i världen. Men för din skull ska jag ändra på allt i världen." Orden är Natheas egna – och riktas till storasyster Noelle. Vi tror henne. Och tillsammans är de redan på god väg. På tre år har deras initiativ för att visa att mångfald är bra blivit en folkrörelse som engagerar alla. Sockor rockas numera överallt – från förskolor och ända upp till riksdagsnivå. Även om initiativet bara sker en gång om året pågår kampen året om. På nätet sprider Noelle och Nathea energiskt budskapet om ökad förståelse och mer kärlek.

Årets ideella nätängel: Spelhjälpen

Motivering: Spelhjälpen arbetar för en positiv, solidarisk och öppensinnad spelkultur. Precis en sådan kultur som vi vill se på både nätet och i samhället i stort. Övertygade om att spelare vill och kan hjälpa till har gruppen tre år i rad arrangerat livestreams med spelrelaterat innehåll på nätet och samtidigt samlat in hundratusentals kronor till välgörenhetsorganisationer, nu senast till förmån för kvinnors rättigheter och trygghet. Spelhjälpen sänder ut ett viktigt budskap om ett spelcommunity där alla är välkomna, ung som gammal, kvinna som man, gay som straight.

Spelhjälpen
Årets ideella nätängel: Spelhjälpen

Årets nätängel i mediaJeanette Gustafsdotter

Motivering: Att hotfulla mejl, telefonsamtal och hat riktas allt mer mot kvinnliga journalister i Sverige vet vi. Mycket tack vare Jeanette Gustafsdotter på TU. Tillsammans med nätverket Klara K låg hon bakom en stor undersökning om hatet mot Sveriges kvinnliga journalister tidigare i år som fick stor spridning. Jeanette vågar, trots att hon har statistiken framför sig, ta plats på barrikaderna och kalla hatet för vad det verkligen är. Ett brott och ett hot mot demokratin.

Jeanette Gustavsdotter
Årets nätängel i media: Jeanette Gustafsdotter

Årets nätängel: Sara Dahlström

Kvällens största och finaste pris, som uppmärksammar en person som inte bara diskuterar utan även aktivt löser och motverkar näthat.

Motivering: Oavsett om hon bjuder på dans eller tyngdlyftning är budskapet alltid detsamma: älska dig själv. Som chefredaktör på Hälsa & Fitness och med bilder på sig själv i sociala medier är hon med och sprider en kroppspositivism som minst sagt smittar av sig. Hon vägrar låta sig tystas av kroppskritiker och kräver av sina följare att hålla en bättre ton än hatarna i diskussioner. En strongwoman som inte tar skit från någon, men lyfter skrot bättre än många.

Årets nätängel: Sara Dahlström
Årets nätängel: Sara Dahlström

Årets nätängel vinner 50 000 kronor.

Har du drabbats av näthat?

mySafety Försäkringar

mySafety erbjuder försäkringar för nya vardagsproblem och brott. Vi hjälper våra kunder att hantera hat och hot på nätet och skyddar deras identiteter från att kapas och stjälas. Vi vet att nya problem kräver nya typer av lösningar och att alla förtjänar ett bra skydd i en digital värld.  Bevakningen sker med ekonomiskt stöd av mySafety Försäkringar. Nyheter24 garanterar att den redaktionella bevakningen är oberoende och utan kommersiell påverkan. Kommersiellt material är märkt specifikt med ”Presenteras av mySafety Försäkringar”

INSTAGRAM #NOHATESE

#NoHateSe